Rimski most kod Ljubovije poslastica za turiste i planinare

Iako su ga Rimljani gradili s namerom da premoste reku koja se nekada nalazila na čvorištu puteva koji su vodili ka rudnom bogatstvu tog kraja, konačan oblik most je dobio u 16. veku za vreme vladavine Osmanlija. Zidan od kamena sedra, povezivan gvozdednim klamfama, a umesto maltera zalivan tečnim olovom iz obližnjeg rudnika – odoleva vekovima.

„Jedan od razloga zašto je Rimski most preživeo sve do ovog perioda jeste i taj način gradnje koji je bio jako kvalitetan i on je uspeo da odoli ćudljivoj reci Ljuboviđi koja se više puta izlivala. Karakteristično je da je 2010. i 2020. godine kada su bile poplave, mnogi mostovi su stradali, a on je ostao netaknut“, kaže istoričar Vasilije Đukanović.

Putevima Rimljana i Osmanlija danas uglavnom idu samo planinari i turisti, koji traže sakrivene bisere prirode i starog graditeljstva. Visok pet i po metara i dugačak više od jedanaest, Rimski most na Ljuboviđi pod zaštitom je države kao spomenik izuzetne važnosti.

„Jedna je staza koja kreće sa Proslopa na Rožanj, sa Rožnja kroz kanjon Kozluca završava ovde na Rimskom mostu, a druga je koja ide iz sela Donja Orovica do grada Kamena koja se spušta u dolinu Ljuboviđe i opet završava ovde, tako da postoji mogućnost da planinari završe jednu tu planinsku turu i mostom“, objašnjava planinar Jovica Radović.

„Rimski most je veoma značajan i spada u sadržaj turističke ponude Opštine Ljubovija i svakako privlači veliki broj turista s obzirom na njegovu izgradnju i na njegov oblik“, istakla je Jelena Tešić, direktorka Turističke organizacije Opštine Ljubovija.

Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine i ovo je jedan od više od 120 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike