Obnovljena „Evropa“ obasjala Kuršumliju

Zgrada nekadašnjeg hotela „Evropa“ nalazi se na atraktivnoj lokaciji, u centru Kuršumlije i činila je važan deo kulturnog i društvenog života njenih žitelja.

Do 60-tih godina prošlog veka bila je hotel, a zatim još 30 godina restoran, nakon čega prestaje sa radom.

„Tu je bilo zabave, imali smo zanatske zabave, imali smo matinea se održavalo. Doček Nove godine je bio lep i mi kad je sad ‘Evropa’ urađena ceo grad je oduševljen“, kaže Slobodan Milojković iz Kuršumlije.

„Bila je dobra ‘Evropa’, stara ‘Evropa’ godinama, godinama. Sad je dobila takav sjaj da je grad obasjala, osvetlila“, naglasio je Jovan Bojičić iz Kuršumlije.

Krajem 19. i početkom 20. veka ovo je bio jedan od najluksuznijih hotela u ovom kraju Srbije.

U njemu su boravili uglavnom imućni trgovci i diplomate. Jedan od njih koji je često svraćao ovde bio je i Branislav Nušić koji je bio konzul u Prištini i Bitolju.

Otuda i priča da je ovde dobio inspiraciju da napiše Sumnjivo lice.

Zbog svih važnih događaja koji su vezani za hotel, njegova obnova je utoliko zahtevnija, jer investitor „Planinka” želi da proširi njegovu namenu a istovremeno sačuva autentičnost ovog zdanja.

„Posebno će biti naglašeno stvaranje srednjevekovno stvaranje srpske države pošto se u Kuršumliji nalaze prve zadužbine Stefana Nemanje. Pored toga, poseban deo imaćemo i za heroje Topličkog gvozdenog puka i heroje Topličkog ustanka. U samom hotelu postojaće i prostor za održavanje prezentacija, seminara, poslovnih susreta, naučnih skupova. Takođe tu je i deo sa restoranom, sobama i svim ostalim pratećim sadržajem“, objašnjava Ivan Raičević, generalni direktor AD „Planinka“.

Kuršumlija je oduvek bila strateški vrlo važno područje. U neolitu se ovde topio bakar, stari Rimljani uživali su u lekovitim vodama njenih banja, dok se u srednjem veku stvarala srpska država.

Sve ovo će posetioci moći da vide u postavci renovirane zgrade hotela „Evropa“ krajem ove godine, kada bude kompletno završena.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike