Lepenski vir – milenijumi istorije

Godišnje osamdeset hiljada ljudi poseti Lepenski vir. Do Donjeg Milanovca, iz celog sveta, stižu kruzerima, a Đerdapskom magistralom i biciklima.

Naši naučnici i inovatori prvi na svetu, uspeli su da rekonstruišu emocije lepenskog čoveka,koji je živeo na ovom području pre deset hiljada godina.

„Ta osoba je živela oko 60 godina,bila je visoka 178 santimetara i teška oko 70 kilograma, a verovatno je u zajednici predstavljala šamana“, rekao je Vladimir Nojković,direktor turističkog prostora „Lepenski Vir“.

Doktorka Stefanović je uz pomoć naučnog tima i bioarhelogije, oživela stanovnika najnaprednije praistoriske naseobine. Osim što je znao da sagrdi kuću, bavio se i umetnošću. Figurine ribolikih oblika, pomalo i groteskne, proslavile su nalazište.

Donji Milanovac, sedište je i nacionalnog parka Đerdap u kome su atraktivni vidikovci, Rajkova pećina, Valjaprerast.

„Sad radimo novu pijacu suvenira, dečije igralište, javnu česmu, novu rasvetu. Zasadićemo 240 stabala i 1.600 ruža“, rekao je Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek.

Jedan od najlepših gradića u donjem Podunavlju ima i novi pristan za rečne kruzere. Ove godine očekuje se više od 300 kruzera. Uz rudnik, za opštinu Majdanpek, turizam je najvažnija privredna grana.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike