Ko jednom prođe limskim bukovima, uvek im se vraća – završena 24. Limska regata

Ko jednom prođe limskim bukovima, taj mu se uvek vraća, kažu rafteri.

„Sad je onako baš kako treba, tako da se moglo od Plava voziti cela deonica. U principu ima ozbiljnijih deonica, ali je prolazno svuda i lepo je“, kaže Marko Prodanović iz Starih Banovaca.

„Očekivao sam veći vodostaj i opasniju rijeku, ali ovo je bilo odlično. Sada sam došao prvi put na Limsku regatu i ovo je verovatno trajna rezervacija“, navodi Željko Ilić iz Mrkonjić Grada.  

„Sve je od grupe na čamcu; kad ljudi znaju šta imaju da rade. Ja mislim da je to najbolje za ovu Limsku regatu“, napominje Lenka Kralova iz Češke. 

Neopisiv je osećaj prolaska kroz limske tesnace sa tek parčetom neba, dodaju učesnici, uz iskusne skipere regate, koju je pre 24 godine pokrenu prijepoljski Planinarsko-skijaški klub „Kolovrat“.

„Dok mi nismo počeli da se bavimo raftingom, Lim nije bio ni poznat kao reka. Poznat je bio kao planinska bujična reka kada odnese neki most na Limu“, ističe Dragoljub Simović iz PSK „Kolovrat“ Prijeoplje. 

Danas oko Lima žitelji svih opština, od izvorišta u Plavu do Drine, kroje turističke planove, u kojima nema mesta divljim deponijama reke koja vijuga, katkad divlje, među strmim stenama obraslim četinarima, kuda se rafteri i spuštaju tokom regate.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike