Italijani muku muče sa bahatim i neodgovornim turistima

U Italiji ga nazivaju „destruktivnim masovnim turizmom“ koji podrazumeva način putovanja „za razglednice“ gde je najbitnije videti što više mesta, fotografisati se i objaviti na društvenim mrežama.

U toj trci u kojoj neodgovorni turisti preplavljuju gradove, muzeje i spomenike bez imalo obzira i poštovanja prema teritoriji na kojoj žive stanovnici tih gradova, ostavljaju za sobom dokaze nepoštovanja ambijenta i mesta u kome su – pričaju glasno u crkvama, ostavljaju uključeno zvono na mobilnim telefonima, oblače se na potpuno neadekvatano prilikom posete bazilikama i sličnim mestima.

„Trebalo bi da nauče da se ponašaju kao što bi se ponašali kod svoje kuće, a ne da dođu da obiđu zemlju i ostave haos. Ovde bude sve puno papira i flaša“, žali se jedna Italijanka.

„Potrebno je da se nešto preduzme kako bi se sprečilo takvo ponašanje.“

Gradovi poput Đenove, koja je poznata po luci iz koje kreću veliki kruzeri, a ove godine i najveći kruzer na svetu, „World Europe“, i još dva koja su krenula na put oko sveta koji će trajati više od 115 dana, svaki sa po pet hiljada ljudi, jedan je od gradova koji su primer masovnog turizma, jer kroz njega bukvalno projure turisti ne bi li slikali kuću Kristofera Kolomba i zabeležili druge lepote najveće italijanske luke posle Trsta.

Zbog velikih vrućina koje ovih dana pogađaju Italiju, grad vrvi od ljudi sa kišobranima koji se na taj način štite od Sunca, osvežavaju se u gradskim fontanama zajedno sa svojim kućnim ljubimcima i uzimaju slobodu da rade sve ono što u svojim gradovima možda ne bi radili.

„Mi pijemo puno vode na ovoj vrućini, a oni se kupaju u fontanama. Naoružani smo strpljenjem jer šta nam drugo preostaje“, dodaje stanovnik Đenove.

Ali da li su visoke temperature razlog da turisti zaboravljaju na manire i kulturno ponašanje, pitanje je koje je nemoguće ne postaviti kada se vidi kako se ponašaju u gradovima poput Rima, Firence, Jezera Komo, Kosta Amalfitana ili Venecije, kao i u ostalim turističkim centrima.

Lokalci se žale na to da turisti sede po stepenicama crkava, jedu sendviče, salate i voće i za sobom ostavljaju velike količine otpada od koga se, zbog visokih temperatura, širi neprijatan miris.

„Turisti su jako nepristojni i ne cene to gde se nalaze.“

„Misle da mogu da rade šta god im padne na pamet, kao da ne shvataju da su mesta poput Venecije vrlo posebna mesta koja treba sačuvati.“

Na ulicama gradova je moguće pročitati upozorenja o tome da ne treba piti alkohol već puno vode i jesti lakšu hranu zbog temperatura koje premašuju i 40 stepeni. No, to nisu jedina obaveštenja koja se mogu videti u italijanskim gradovima. Postoje i ona na ulazima u crkve, muzeje, galerije i ispred spomenika koja opominju ljude da to nisu piknik zone.

Veliki broj stranih turista kao i povratak Amerikanaca koji su u ogromnom broju pristigli ovog leta u Italiju, građanima kao i vlasnicima ugostiteljskih objekata, zadaje velike glavobolje. Naime taj, takozvani performativni turizam, koji podrazumeva vrlo kratke posete mestima radi slikanja i stavljanja fotografija na društvene mreže nešto je što Italiji donosi više štete nego koristi kada se radi o svakodnevnom životu jer turiste slabo zanima istorija, tradicija i kultura kao i očuvanje lepota ove zemlje koju je potrebno ceniti i čuvati i van fotografija na društvenim mrežama.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike