Druženje s konjima na Vlasinskoj visoravni za zaljubljenike u jahanje i prirodu

Za jahače i konje zahtevna je staza na predelima Vlasinske visoravni, istovremeno i veoma atraktivna. Takmičari iz šest konjičkih klubova učestvovali su u trci jahanja na teško dostupnim terenima.

„Dobar je teren, brdovit je teren. Nismo mi navikli na brdovit teren, tako da je novo iskustvo i za nas i za konje“, kaže Lazar Ilić iz Velike Plane.

„Volim konje, ispunjava me jahanje i preporučila bih svima“, naglašava Dunja Lalić iz Smederevske Palanke.

„Ovo je masovan sport u svetu, a do sad jednostavno još nije bilo otkriveno. Ali jednostavno kad jahači prođu kroz ovakve terene oni se zaljube u taj tip jahanja“, navodi Slavoljub Ilić, predsednik Konjičkog saveza za daljinsko jahanje.

Posebna je veza između čoveka i konja, kažu oni koji su zaljubljenici u jahanje, a vole i prirodu. Baš to je spoj ovog sporta.

„To je jedna iskrena ljubav prema životinji i životinje prema čoveku, jedina prava ljubav koja te ne izneveri“, smatra Ivan Ilić.

Druženje sa konjima na Vlasinskoj visoravni, na imanju Arsena Andrića koji je osnovao odgajivačnicu autohtone vrste domaćih brdskih konja, je postalo tradicija u maju. Prvi put je organizovan i sportski deo druženja.

„Daljinsko janjanje je olimijski sport. Jaše se 100 i nešto kilometara, a ono što je najvažnije reći o ovoj vrsti sporta, je da je jedan od najprirodnijih sportova, gde ne postoji vlasnik konja, pa iznajmiš džokeja i onda on jaše konja. Ovde morate biti jedno sa konjem“, naglašava Arsen Andrić, organizator „Konjičkih dana“ na Vlasini.

Učenje jahanja postaje popularnije, ovde se uči i kako upoznati konja, zadobiti njegovo poverenje.

„Unuci obožavaju životinje, evo upravo mu je tata za rođendan kupio ponija. Oni vole, dolazimo tu da jašu, naravno kad imamo vremena, a deda i baba imaju vremena da ih dovode“, kaže Mira Zaharijev Kostić, iz Surdulice.

„Izuzetan događaj jer mi smo izrazito depopulaciono područje. Kamo sreće da je više ovakvih manifestacija“, napominje Ivan Mirkov, iz sela Draince.

Drainci je planinsko selo u blizini granice sa Bugarskom, u njemu živi četrdesetak stanovnika. Zbog škole rekreativnog jahanja više je posetilaca, naročito u letnjem periodu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike