Dani Gračanice – okupljanje čuvara narodnog stvaralaštva od Velike do Male Gospojine

Dani Gračanice u danu Velike Gospojine. liturgiju je u srednjovekovnoj crkvi Uspenja presvete Bogorodice služio Episkop raško-prizrenski Teodosije. A onda su se ređale manifestacije jedan za drugom.

Međuopštinski sajam meda u organizaciji Udruženja pčelara „Nukleus“ održan je peti put u Gračanici. Med i proizvode od meda iziložilo je dvadesetak pčelara iz Gračanice i okoline, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke župe.

U Gračanici je bilo više od 100 pčelara, ali se poslednjih godina taj broj prepolovio. Ukupno pčelara na čitavom Kosovu ima oko dve hiljade. Med ovdašnjih proizvođača, prema analizama, sadrži 16 posto vlage što je odličan odnos.

„To znači da je med zreliji i on propisno skladišten može da traje i do par hiljada godina. Mi smo izuzetno ponosni na naš med i naš kvalitet, ali imamo kvalitet, ali nemamo kvantitet“, navodi Mladen Đokić, predsednik Udruženja pčelara „Nukleus”.

Ponosne su i učesnice manifestacije „Gračaničko prelo“, jer imaju šta da pokažu.

Najbolje tkalje, vezilje i pletilje, nekada su se pozivale na prelo koje je bilo i mesto zabave i druženja.

„Manifestacija ‘Gračaničko prelo’ nudi i pruža čitavo bogatstvo što tradicionalnih kosovskih jela, što rukotvorina, takozvanih umetničkih radova. Tako da se može sve na jednom mestu naći. Ja sam učesnik sa radovima u dekupaž tehnici na drvenim kutijama“, kaže Radmila Miljković iz organizacije „Litera”.

„Pokazuje se naša kultura i naši običaji, tako da sve što mi ovde prikažemo i žene koje ovde učestvuju, naravno da je to jedan veliki plus za očuvanje naše narodne tradicije“, dodaje Ivana Vujović iz organizacije „Avenija”.

„Ono što možete videti je naš tradicionalni kosovski vez. Zatim kosovska pogača, strugana pogača, znači naša tradicionalna gastronomija. Zatim rukotvorina kao što je narodna nošnja, sve je izloženo ovde“, navodi Sandra Đokić, predsednica Turističke organizacije „Gračanica”.

Svi posetioci mogli su i da osete kulinarske specifičnosti Srba u centralnom delu Kosova, a onda i da igraju i pevaju, uz takođe tradicionalan melos i igru.

Uz obilje kulturno-umetničkog programa, Dani Gračanice traju tri nedelje, do Male Gospojine, slave Opštine Gračanica.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike