Čemernica, zaboravljena planina bogate istorije

Dok svoje livade po Čemernici otima od gore, Ljubiša Aničić već decenijama brine i o posebnom mestu usred šume koje narod zove Karađorđev šanac, gde je srpska vojska preokrenula tok Javorskog rata u pobedu.

„Šumari su 1984. godine hteli da pošume. Međutim, ja sam bio na tom pošumljavanju i rekoh – nemojmo to pošumljavati, ipak je to istorija. Dobijen je rat protiv Turaka ovde. Ti borci i major Ilić su se borili žestoko ovde na hiljade vojnika je izginulo tamo u tom polju“, kaže Ljubiša Aničić.

Svuda okolo, kaže Ljubiša, mogu se naći komadi olova, možda ima i drugih ostataka borbi, ali šanac na Čemernici i prostor oko njega nije istraživan. Na bitku podseća samo skroman spomenik.

Na visu preko puta bio je turski šanac. Kraj njega i pećina sa odžakom, dugo korišćena kao sklonište od nevremena za vojske, retke putnike i čobane.

A svuda okolo prostrana polja, ravnica na planini na preko 1.300 metara. Čemernica ima i goru i izvore bistre, hladne, planinske vode, netaknutu prirodu i lekovite vazdušne struje, ali nema ljudi. Ceo dan smo krstarili dok nismo sreli samo jednog, zakasnelog kosca.

„Ranije je tu bilo dosta stoke, dosta naroda. Bio je mnogo teži život, ali narod je tu živeo. Sad bi bio mnogo lakši život, ali nema naroda“, ističe Ljubiša Aničić.

Nema ni puteva kojima bi narod došao. Nekada najavljivan, onaj koji bi povezao dve opštine, Ivanjicu i Novu Varoš, više se gotovo i ne pominje. Obradovali bi ih i dobri makadamski putevi, kojima bi mašinama iz sela pod planinom lakše stigli da požanju žito, sakupe seno, posade krompir.

Onda možda ne bi bilo dileme da li je ime planini dala biljka čemerika ili čemeran život svakidašnji, posebno za loših godina kao što je ova, kad ne rodi ni voće, ni žito, ni krompir. A sa svakog visa, koji natkriljuje čemernička polja, pogled seže daleko. U njemu povremeno uživaju samo lovci.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike