Blagodeti Kuršumlijske banje poznati još od starih Rimljana

Interesovanje za boravak u Kuršumlijskoj banji, šest meseci nakon otvaranja hotela, sve je veće, kako kod domaćih, tako i kod inostranih gostiju. Gordana i Svetlana ovde su sklopile prijateljstvo, pa već dogovaraju sledeći zajednički boravak u banji.

„Sad sam odlučila da ću ovde stalno dolaziti, dva puta godišnje po 21 dan. Tako da ću i svojim prijateljima preneti u Republici Srpskoj i već sam im pričala. Ovde mi je sve i priroda i zrak, znači ne lečiš samo kostobolju, čitav sklop oraganizma ovde se može lečiti“, naglašava Gordana Koljanin, gošća iz Republike Srpske.

„Ovde sam došla 15 dana. Prvi put dolazim. Jako sam oduševljena. Bila sam u bečkim banjama, apsolutno ne može da se uporede, to su sve veštačke. Ovde sam jako zadovoljna“, ističe Svetlana Blažić, gošća iz Beča.

„Priroda je predivna. Uživam u šetnji i u sadržajima koje nudi ovaj hotel. Zaista je prelepo, puno zelenila“, kaže Radmila Nikolić, gošća iz Zemuna.

Nekada najpopularnija banja u Jugoslaviji, gde su se lečili sterilitet i kostobolja ponovo vraća stari sjaj. Poznata po lekovitoim vodama i čistom vazduhu, danas jednako privlači kako one sa zdravstvenim problemima, tako i one koji bi da se sklone od gradske gužve i rekreiraju.

Kuršumlijska banja ima pet grupa termomineralnih izvora temperature od 25 do 68 stepeni, koji po svom balneološkom sastavu spadaju među najcenjenije u Evropi.

Voda Kuršumlijske banje bogata je vodonik-sulfodom, što je izuzetno dobro za lečenje reumatskih oboljenja. Temperatura vode kreće se do 37 stepeni, tako da naši bazeni mogu da se koriste i u zimskom periodu“, navodi Bogoljub Stepanović, načelnik medicine Kuršumlijske banje.

Ukazom kralja Aleksandra, Kuršumlijska banja je dobila status lečilišta od izuzetnog značaja. U banji je obnovljeno i staro rimsko kupatilo, koje svedoči o tome da su za njena lekovita svojstva znale i stare civcilizacije.

Centralno mesto na šetalištu zauzima statua boginje Higije, zaštitnice zdravlja, koja predstavlja posebnu atrakciju za goste.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike