Najbrže vesti u Srbiji

Sledeće nedelje i o parlamentarnim izborima

Članica Predsedništva SNS-a i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković najavila je da će sledeće sedmice biti odlučeno da li će, osim predsedničkih izbora, biti

održani i parlamentarni ili neki drugi. – Sledeće nedelje će se odlučiti koji će izbori biti raspisani – rekla je Maja Gojković.S obzirom na to da predsedničke izbore raspisuje predsednik Skupštine, a parlamentarne predsednik republike, ona je, odgovarajući na pitanje da li može biti problema zbog eventualnog raskola Vučića i Nikolića, rekla da su svi dužni da poštuju Ustav i zakon.

S druge strane, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da pitanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji nije otvoreno. Na pitanje da li je za njega prihvatljivo da Nikolić bude premijer, o čemu pišu pojedini mediji, Dačić je rekao da ne želi uopšte o tome da razgovara.

– Posle ovog što se desilo, za mene nije prihvatljivo da bude ništa – kazao je on.
Po rečima Maje Gojković, premijer Aleksandar Vučić je pokazao apsolutnu racionalnost, time „što mu nije važna toliko politička moć koju donosi premijersko mesto, nego budućnost Srbije posle predsedničkih izbora”. Dodala je da o kandidaturi Tomislava Nikolića još ništa ne zna jer se „Nikolić o tome ne oglašava, niti demantuje”, primećujući da je njegov potez „iracionalan”.

– Očigledno je da je to kandidatura protiv Aleksandra Vučića i SNS-a, kao i svih ostalih stranaka koje podržavaju Vučića. Žao mi je što moram da kažem da sam mislila da poznajem Nikolića – rekla je ona, uz opasku da je teško u politici da vas nešto šokira, ali da joj jeste bilo neprijatno kada su se stvari izdešavale na ovakav način. – Aleksandar Vučić je i rekao da ne želi da priča o tračevima, a ako se ispostavi kao tačno, razočaranje SNS-a će biti veće.

Ukazala je na to da su naprednjaci jednoglasno predlagali i glasali za to da kandidat bude Vučić ida su razlozi za to bili veoma razumni.
– Nije isto ono što se dešavalo pre pet godina, treba nam čovek koji označava stabilnost, čovek koji u svakom trenutku razmišlja o miru, i to su razlozi koji su prevladali – objasnila je Maja Gojković.

Ministarka i funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović očekuje da jedini kandidat SNS-a na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić bude pobednik u prvom krugu glasanja. Povodom spekulacija o tme da li je bilo zahteva s Andrićevog venca, ona je istakla da je „bilo različitih razgovora”, ali da se ne može nikako govoriti o trgovini jer je „Srbija najvažnija”.

Povodom navodne kandidature Tomislava Nikolića za predsednika lider socijalista Ivica Dačić kaže da nema podela u SNS-u i da niko nije lud da ide za gubitnikom. Svi idu za pobednikom,poručuje Dačić.
Na pitanje ko bi mogao biti Vučićev naslednik na mestu premijera, Dačić je rekao da o tome nisu razgovarali i da je najvažnije da Vučić pobedi na izborima.

– Ko će biti premijer, biće tema razgovora posle izbora – rekao je on. Priznao je da se plašio da Vučić ne popusti pred emotivnim nabojem koji postoji u odnosima s Nikolićem, ali je, dodaje, situacija takva da SNS nije „kolo milosrdnih sestara” i da ispunjava želje svima koji su na političkoj sceni.

Predsednik SDPS-a Rasim Ljajić smatra da nema nikakve glume ni režije kada je u pitanju potencijalna kandidatura Tomislava Nikolića za predsednika.
– Verujem da je to autentično, to su teorije koje nemaju blage veze s realnošću – rekao je Ljajić, podsećajući na to da to nije prvi put da se dešavaju komplikovane stvari u politici, te da je kroz jednu prošao i sam. – Nije uopšte jednostavno, i ja sam se 2012. suočio s dilemom kada sam morao da uđem u koaliciju SNS-a i SPS-a.

U političkom smislu to je bila ispravna oduka, ali sam doneo odluku s kojom i danas lično imam problem.
Predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević kazao je da žali što Nikolić nije procenio vrednost Vučićeve žrtve. Po njegovom mišljenju, pokušaj onih koji su svoju šansu videli u drugom krugu predsedničkih izbora, u takmičenju s Tomislavom Nikolićem, propao je odlukom SNS-a da kandiduje Vučića na predstojećim izborima za predsednika republike.

Predsednik poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da bi bio neprijatno iznenađen ukoliko bi se Tomislav Nikolić zaista kandidovao za predsednika republike jer bi tada postao politički rival Aleksandru Vučiću, poput Saše Jankovića, Vuka Jeremića ili Vojislava Šešelja. Rekao je da bi se on, kada bi imao 65 godina i bio u Nikolićevoj poziciji, „povukao kao gospodin čovek, sa svim privilegijama i počastima, i omogućio Aleksandru Vučiću da radi dobar posao kao predsednik”.

Karić: Nikolić iznenadio Moskvu

– Zvaničnici Ruske Federacije iznenađeni su odlukom predsednika Tomislava Nikolića da se kandiduje na predstojećim izborima, i nadaju se da će na kraju ipak prevladati mudrost i da će on podržati kandidaturu Aleksandra Vučića – tvrdi predsednik Pokreta „Snaga Srbije” Bogoljub Karić, koji trenutno boravi u Moskvi.

On je rekao da Vučić uživa veliko poverenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i da u moskovskim krugovima važi za čoveka koji je celim bićem posvećen zaštiti i ekonomskom oporavku naše zemlje.
– Malo je premijera koje Putin primi s počasnom gardom s kojom se prima predsednik neke države. To se, nažalost, nijednom nije desilo s predsednikom Nikolićem, on je više priman „poluzvanično”. Nijedan zvaničan prijem nije usledio za Nikolića svih ovih pet godina – tvrdi Karić.

I Radomir za Vučića, prva dama ćuti

Član Predsedništva SNS-a, sin predsednika Srbije Radomir Nikolić potvrdio je da je u utorak glasao da za to kandidat naprednjaka za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić.
– Dobro znam zašto sam tako glasao, kao što dobro znam i šta je stranačka disciplina, a svoje mišljenje o toj temi sam izneo na prethodnom sastanku Predsedništva – naveo je Nikolić.

On, inače, nije obišao radove na „Kreativnom parku Kragujevca”, gde je najavljen kao gradonačelnik, već je to učinila prva dama Dragica Nikolić, kao predsednica Fondacije. Nije želela da odgovara na pitanja novinara o predstojećem predsedničkim izborima, rekaši da „ima važnijih stvari od pitanja kandidature njenog supruga Tomislava Nikolića, a među njima je i izgradnja igrališta”.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike