Najbrže vesti u Srbiji

SDP se u ponovljenom sudjenju nada oslobadjajućoj presudi Ivanoviću

Gradjanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda“ (SDP) izrazila je danas nadu da će u ponovljenom postupku za ratne zločine njihovom lideru Oliveru Ivanoviću biti doneta oslobadjajuća presuda. 

„U svetlu odluke Apelacionog suda, potvrdjeno je ono što godinama tvrdimo, a to je da protiv Ivanovića nema dokaza, ni relevantnih svedoka, koji dokazuju ili ukazuju na navodnu njegovu krivicu. Podsećamo da je on više od tri godine u pritvoru i da je Osnovni sud presudom od devet godina zatvora, pogazio pravo i pravdu. Samo obrazloženje te presude je bilo kontradiktorno, a svedoci tužilastva su umesto optužbi, Ivanoviću upućivali reči zahvalnosti“, navodi se u saopštenju.

Sudjenje lideru gradjanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću vraćeno je na početak pošto je Apelacioni sud u Prištini ukinuo presudu.

Presuda je ukinuta po prvoj tački optužnice – za ratni zločin iz aprila 1999, dok je potvrdjena oslobadjajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnice, za zločin iz februara 2000. godine.

Ivanović je osudjen u januaru 2016. na devet godina zatvora a u aprilu te godine žalio se Apelacionom sudu na presudu.  

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike