Zečević o Siriji: Teret se prebacuje na diplomatski teren

Zečević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da su SAD pomnjale da će doći do akcije ako sirijska vlada bude koristila hemijsko oružje i da su, sa njihovog stanovišta, ono što su govorili i uradili.

Zečević ističe da Amerikanci vole jake lidere koji su spremni da reaguju i upotrebe silu kada su određeni interesi u pitanju.

Dodaje da je veoma važno to što je akcija protekla bez konfrontacije sa Rusijom.

Podseća da je Tramp povezivan sa Putinom i da se govorilo da mu je Putin pomogao u kampanji, a sada je pokazao da nema problem da interveniše u zemlji gde su Rusi vojno prisutni i da nije u zavisnosti od Rusije.

Zečević ističe da su SAD, Velika Britanija i Francuska pokazale da relativno brzo mogu koordinisano da deluju u Siriji. Međutim, sad se teret prebacuje u Savet bezbednosti UN i na diplomatski teren.

Iapk, tamo nema saglasnosti, ali Zečević ističe da je veoma važno to što je Rusija dobila podršku od Kine.

Kaže da bi eventualna diplomatska akcija mogla da ide u pravcu da Francuzi i Nemci razgovaraju sa Rusima, da se uspostavi primirje i da se dostavi humanitarna pomoć, a zatim i o političkom rešenju za Siriju.

Zapad bi, prema njegovim rečima, moao da radi na tome da u vlast ubaci predstavnike drugih etničkih grupa, na primer Kurda, i na taj način ostvari nki uticaj u Siriji.

Zečević smatra da male države mogu da izvuku neke pouke iz cele situacije i da se klone situacije u kojima bi se nešle između velikih blokova.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Zečević je rekao da, iako je svetska javnost bila fokusirana na Siriju, taj problem ostaje na stolu da se rešava u narednom periodu.

Dodaje da zapadne sile ukazuju pažnju Srbiji kao zemlji i podseća da je francuski ministar spoljnih poslova došao u Sribju u jeku sirijske krize, kao i da je Aleksandar Vučić imao sastanak sa Angelom Merkel.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike