Zarif: Iranci protestuju jer su ih danima lagali o uzrocima pada ukrajinskog aviona

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je danas da su protesti u Iranu izbili jer su Iranci danima lagani o uzrocima pada putničkog aviona kada je poginulo 176 osoba.

„Poslednjih nekoliko noći ljudi izlaze na ulice Teherana i demonstriraju zbog činjenice da su ih lagali nekoliko dana“, rekao je Zarif obraćajući se na konferenciji u Nju Delhiju.

Ovo je bio prvi put da neki iranski zvaničnik govori javno o padu civilnog ukrajinskog aviona koji je Iran slučajno oborio kada je poginulo 176 osoba.

Zarif je pohvalio iransku vojsku da je bila „dovoljno hrabra da preuzme odgovornost“.

Međutim, rekao je da su on i predsednik Hasan Rohani saznali tek u petak da je iranska vojska oborila avion što je pokrenulo nova pitanja koliko uticaja ima iranska civilna vlada u toj šiitskoj teokratiji, piše novinska agencija AP.

Iranska paravojna Revolucionarna garda, koja je oborila avion, odmah je znala da je avion pogodila njihova raketa.

Međutim, oni su odgovorni samo vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hamneiju.

U Iranu danima traju protesti zbog priznanja Teherana da je iranska vojska greškom oborila ukrajinski putnički avion.

Avion koji je leteo ka Kijevu oboren je blizu Teherana, nedugo pošto je Iran iste noći izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su stacionirane američke snage. Taj napad je bio odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija kog su SAD ubile dronom 3. januara na bagdadskom aerodromu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike