Zaposleni u javnom sektoru u Grčkoj stupili u štrajk

Foto: AP/Thanassis Stavrakis

Državni službenici u Grčkoj stupili su 24-časovni štrajk, za koji se očekuje da će dovesti do poremećaja u javnom prevozu i drugim uslugama, zahtevajući, između ostalog, bolju zaštitu od koronavirusa na radnom mestu.

Zaustavljeno je saobraćanje trajekta kao i metroa i tramvaja u Atini, a autobusi i danas saobraćaju.

Letovi koji su ranije bili otkazani ponovo su u funkciji jer su kontrolori leta otkazali štrajk nakon što je sud presudio da je njihovo učešće u štrajku nezakonito.

Grčki novinari će na dva sata prekinuti rad i neće emitovati vesti.

Sindikati državnih službenika pozvali su na štrajk zbog niza zahteva, uključujući povećanje zaštitnih mera od koronavirusa na radnim mestima i u školama, masovna zapošljavanja u javnom prevozu i zdravstvu i povećanje plata državnim službenicima.

Radnici javnog prevoza takođe traže testiranje radnika na Kovid-19 o trošku svojih firmi.

Grčka je zabeležila značajan porast broja zaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva koji opterećuju zdravstveni sistem zemlje.

Iako je vlada dodatno angažovala veliki broj zdravstvenih radnika od izbijanja pandemije i više nego udvostručila broj kreveta na odeljenjima intenzivne nege, mnoga odeljenja, posebno u severnoj Grčkoj koja je najteže pogođena, blizu su popunjavanja kapaciteta.

Zdravstvene vlasti su preuzele dve privatne klinike u Solunu i njihovo osoblje za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa.

Grčka trenutno ima više od 97.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a nešto više od 1.900 osoba je umrlo u zemlji od 11 miliona stanovnika. Prema podacima koji su objavljeni sinoć, skoro 600 ljudi je intubirano na odeljenjima intenzivne nege širom zemlje.

(Novi magazin)

Napišite komentar