Zapadna obala na ivici ambisa – ubistva, paljevine i pozivi na obračune

Seriju incidenata pokrenulo je u nedelju pre podne ubistvo dvojice Izraelaca, za koje su vlasti u Tel Avivu optužile Palestince, što je izazvalo talas revolta među izraelskim naseljenicima u Nablusu, koji su odmah zatim krenuli ka naselju Havara.

Za nekoliko sati nasilja ubijena je jedna, a povređene četiri osobe, dok je spaljeno nekoliko desetina automobila i prodavnica, čiji su vlasnici Palestinci, potvrdile su lokalne vlasti.

Novi talas nasilja usledio je svega četiri dana posle akcije izraelskih specijalaca i pripadnika tajne služne Šin bet u Nablusu u kojoj je ubijeno deset, a ranjeno oko 100 Palestinaca. Pucnjava je izbila pošto su Izraelci pokušali da uhvate pripadnike Islamskog džihada, odgovorne za ubistvo jednog pripadnika izraelskih oružanih snaga.

Nasilje u Havari počelo je u nedelju uveče, kada je nekoliko desetina u crno odevenih izraelskih doseljenika počelo da pali automobile i objekte po tom mestu, napadajući povremeno i novinare izraelskih medija, javlja Džerusalem post.

Situacija je počela da se smiruje tek kada su intervenisali pripadnici izraelske granične službe, vojska, policija i vatrogasci, koji su iz zapaljenih kuća uspeli da evakuišu devet palestinskih porodica.

Gotovo istovremeno, sa lokalnih džamija emitovani su pozivi Palestincima da se suprotstave napadačima, ali je nekako izbegnuta direktna konfrontacija te dve grupe. Ipak, palestinski demonstranti su zapalili jevrejsko svetilište, grob Josifov, koji se nalazi u tom gradu. Ovo jevrejsko svetilište već je oštećeno u sličnom incidentu u aprilu prošle godine.

Protesti su se, brzo, preneli na na Pojas Gaze, gde su izraelske snage ranile trojicu Palestinaca.

Za razliku od nereda prošle sedmice, čak je i relativno umereni pokret Fatah pozvao Palestince da se suprotstave Izraelcima, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao sunarodnike da "ne uzimaju pravdu u svoje ruke".

Premijer je, takođe, podsetio da su izraelske snage bezbednosti proteklih sedmica "eliminisale desetine terorista i sprečile desetine terorističkih napada" i ubrzo zatim pozvao šefove službi bezbednosti na hitan sastanak kako bi se procenilo bezbednosno stanje na Zapadnoj obali.

Na razum su pozvali i predsednik Izraela Isak Hercog i ministar odbrane Joav Galant.

Lideri lokalnih Izraelaca su pak, pozvali stanovništvo na osvetu, dok je zamenik šefa regionalnog veća Davidi Ben Zion najavio "brisanje" Huvare posle ubistva dvojice Izraelaca.

Nasilje je podržao i najmanje jedan poslanik izraelskog parlamenta, Kneseta.

Izraelsko ministarstvo odbrane poslalo je pojačanja u region Havare, a do ponedeljka pre podne u taj deo Zapadne obale stigle su najmanje dve nove čete izraelskih odbramenih snaga. Pojačane su i mere opreza u Jerusalimu i Pojasu Gaze.

Palestinski predsednik Mahmut Abas, čiji je uticaj poslednjih godina gotovo zanemarljiv, je osudio upad izraelskih demonstranata, navodeći da predstavlja pokušaj da se unište međunarodna nastojanja da se ta kriza reši.

Istovremeno, palestinski premijer Muhamad Štajeh je pozvao na ponovno aktiviranje Narodnih komiteta za zaštitu, navodeći da je vlada Benjamina Netanjahua u potpunosti odgovorna za novi talas nasilja.

"Ovi zločini će biti upisani na listu zločina Izraela pred budućim međunarodnim sudom", rekao je Štajeh na sednici kabineta, javlja dnevnik El Kuds, nabrajajući "ubistva, paljevine i terorisanje žena i dece".

Palestinska vlada je, takođe, navela da je 60 Palestinaca stradalo u izraelskim akcijama u prethodna dva meseca.

U sukobima na Zapadnoj obali, samo prošle godine ubijeno je oko 170 ljudi, odnosno 150 Palestinaca i 20 Izraelaca.

U prethodnih mesec dana, administracija Džozefa Bajdena je u region uputila čak tri visoka zvaničnika – državnog sekretara Entonija Blinkena, šefa Centralne obaveštajne agencije Vilijama Bernsa i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena – u pokušaju da spuste tenzije i postave kakve-takve osnove za početak smislenih pregovora.

U uslovima u kojima je teško i zamisliti pomeranje odnosa između Izraelaca i Palestinaca sa najniže tačke u poslednjih dvadesetak godina, sve oči uprte su u Hamas, čiji su pripadnici ispalili projektil na kibuc Nahal Oz.

Raketu je oborila izraelska protivvazdušna odbrana, a odmah zatim bombama je uništena Hamasova baza u Pojasu Gaze.

Projektil koji su ispalili pripadnici Hamasa, kao i nekoliko dronova koji su viđeni i često obarani iznad Izraela, tvrdi Tel Aviv, napravljeni su od komponenti proizvedenih u Iranu, uključujući i bespilotnu letelicu koju su iznad Sirije oborili Amerikanci.

"Iran je postao svetski značajan izvoznik naoružanja i ima kontakte sa najmanje 50 država o izvozu oružja… Svet se mora ujediniti i preduzeti hitne korake kako bi zaustavio Iran", rekao je izraelski ministar.

Optužbama su se pridružili i Amerikanci, koji su ulogu Irana opisali kao ključnu u nastojanjima Rusije da dobije rat protiv Ukrajine, posebno zbog isporuka nekoliko različitih tipova bespilotnih letelica koje se koriste protiv ukrajinskih snaga.

Tvrdnje Amerikanaca podržali su i najviši zvaničnici vlasti u Kijevu, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog, ali zvanična istraga o poreklu dronova-samoubica na ratištu još nije okončana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike