Zaoštrava se situacija u Kazahstanu, tokom sukoba vojske i demonstranata u Almatiju čuju se i pucnji

Rano jutros oklopni transporteri i desetine vojnika zauzeli su glavni trg u Almatiju, gde su stotine demonstranata nastavile proteste uprkos tome što vlade više nema, jer je juče podnela ostavku.

Pucnji su se čuli dok su se trupe približavale masi, prenosi Rojters. O intenzivnoj pucnjavi između vojske i naoružanih pojedinaca na trgu ispred sedišta gradonačelnika u Almatiju izvestila je i ruska agencija Tas.

Saopšteno je i da je Sekretarijat Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti primio zahtev Kazahstana za pomoć, a pres sekretar te organizacije poručuje da se ova situacija posmatra kao upad naoružanih bandi koji je pripremljen u inostranstvu.

Kazahstan je, kako navode iz ODKB-a, održao konsultacije sa članovima Saveta bezbednosti ODKB-a, i dogovoreno je da članice ODKB-a upute vojnu pomoć Kazahstanu, zbog čega će u tu zemlju biti poslate mirovne snage radi stabilizacije i normalizacije situacije.

Protesti su najpre pokrenuti zbog visokih cena goriva izbile su 2. januara u oblasti Mangistau, u jugozapadnom Kazahstanu, da bi dva dana kasnije protesti zahvatili Almati, na jugoistoku zemlje, i druge gradove.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике