Za Trampa nema više severnokorejske nuklearne pretnje

Američki predsednik Donald Tramp se danas vratio u Vašington sa istorijskog sastanka s liderom Severne Koreje Kimom Džongom Unom u Singapuru, i po dolasku proglasio da „više nema severnokorejske nuklearne pretnje“. Predsednički avion je u zoru sleteo na aerodrom Vojne baze Endrjus, u predgrađu Vašingtona.

Američki predsednik nije odstupio od svojih uobičajenih jutarnjih „tvitova“.
„Upravo sam sleteo. Bilo je to dugačk putovanje, ali svi sada mogu spavati mirnije i bezbednije nego na dan kada sam stupio na dužnost“, napisao on u jednoj od poruka. „Nema više nuklearne prijetnje Severne Koreje. Upoznavanje Kim Džong Una je bilo zanimljivo i vrlo pozitivno iskustvo, a Severna Koreja ima veliki potencijal za budućnost“.

„Pre no što sam preuzeo dužnost, ljudi su mislili da ćemo u rat sa Severnom Korejom. Predsednik Obama je rekao da je Severna Koreja naš najveći i najopasniji problem. To više nije slučaj. Lepo spavajte večeras“, dodao je Tramp drugom „tvitu“.

Uprkos širokom izveštavanju medija o samitu, posmatrača sumnjaju u postojanje konkretnog rezultata, posebno o ključnom pitanju denuklearizacije. Formulacija zajedničke izjave je veoma neodređena i ponavlja da severnokorejski režim nije sproveo ranija obećanja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike