Za Južnu Koreju Singaprski sporazum okončava Hladni rat

Južnokorejski predsednik Mun Džae-In je danas pozdravio noćašnji sporazum SAD-Severna Koreja iz Singapora kao „istorijski događaj koji je okončao Hladni rat“.

„Sporazum iz (letovališta) Santose od 12. juna ostaće u istoriji sveta kao događaj koji je okončao Hladni rat“, izjavio je Mun posle istorijskog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

Mun je odao priznanje Kim Džong Unu i Donaldu Trampu zbog „hrabrosti i odlučnosti“, navodeći da će tim sporazumom dve Koreje okrenuti stranicu „teške prošlosti sazdane od rata i konfrontacija“.

Samit Trampa i Kima podstiče nade da će biti zvanično proglašen kraj Korejskog rata, koji se 1953. godine završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, navodi agencija Frans pres.

Dvojica vođa su na kraju sastanka u Singapuru potpisala zajednički dokument u kojem se navodi da se otvara nova era mira i saradnje, obavezala su se da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a Vašington je obećao garancije bezbednosti Severne Koreje.

U dokumentu je malo detalja o tome kako će ti ciljevi biti ostvareni, mada je Tramp neke izneo na konferenciji za novinare.

Tramp je rekao da će prekinuti godišnje američko-južnokorejske vojne vežbe, ocenivši da one predstavljaju provokaciju.

Rekao je i da su vojne vežbe „užasno skupe“, nagovestio da Južna Koreja tome nije dovoljno finansijski doprinela, i rekao da bi bilo „neprikladno“ da se vežbe priređuju dok SAD i Severna Koreja pregovaraju o novom odnosu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike