Vrhovni tužilac odbacio Netanjahuov zahtev za dodatnim dokazima o korupciji

Foto: Beta / AP

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit odbacio je danas zahtev advokata premijera Izraela Benjamina Netanjahua da ispita još svedoka u okviru istrage o korupciji protiv njega, pre nego što donese odluku o mogućem podizanju optužnice.

„Stav vrhovnog tužioca je da u trenutnoj fazi nema potrebe za daljom istragom“, navedeno je u pismu kabineta vrhovnog tužioca upućenom Netanjahuovim advokatima uz napomenu da je ono što je do sada urađeno bilo temeljno.

Takva odluka je izazvala nove kritike Netanjahua i ponovne optužbe da Mandelblit „podleže pritisku“ levičara i medija.

Policija je predložila da se Netnjahuu sudi za korupciju u tri odvojena slučaja. Mandelblit sada razmatra taj predlog i očekuje se da odluku donese ovog meseca. Međutim, konačna optužnica može biti podignuta tek nakon saslušanja i mogla bi da prođe čitava godina do tada.

Netanjahu, koji poriče da je bilo šta loše učinio, apelovao je na Mandelblita da pre prevremenih izbora 9. aprila ne objavljuje da li namerava da podigne optužnicu jer se do tada ne može ni završiti proces saslušanja. On se takođe zarekao da će nastaviti da vodi svoj konzervativni Likud u izbore čak i ako bude pozvan na saslušanje.

Odgovarajući na današnju odluku vrhvnog tužioca Netanjahu je ocenio da „na nesreću pritisak levičara i medija verovatno navode vrhovnog tužopca da žuri i objavi saslušanje pre izbora“, dok će istina izaći na videlo tek posle.

Premijer je tvrdio da će novi svedoci dokazati njegovu nevinost i optužbe srušiti za vreme saslušanja.

On se sumnjiči, između ostalog, da je primao skupe poklone od bogatih biznismena u visini od 282.000 dolara i da se dogovarao sa vlasnikom jednog tiražnog lista da povoljno izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Izraelski lider je takođe osumnjičen da je kao ministar komunikacija doprineo usvajanju propisa od kojih je imao koristi telekomunikacioni gigant Bezek u zamenu za takođe povoljno izveštavanje na sajtu kompanije.

Netanjahu je sve vreme tvrdio da je istraga zapravo „lov na veštice“ u kojem učestvuje policija ali nije pružio dokaze za te tvrdnje, navode izraelski mediji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike