Vojni lideri Mjanmara oslobodili skoro 6.000 zatvorenika

Ministarka inostranih poslova Australije Peni Vong rekla je da vlada pozdravlja izveštaje o oslobađanju Šona Turnela, koji je optužen za kršenje zakona o državnim tajnama i osuđen u septembru na tri godine zatvora, prenosi Rojters.

"Sigurnost profesora Turnela je i dalje naš prioritet. Zbog toga u ovoj fazi nećemo davati više komentara", napisala je Vong u objavi na Tviteru.

Među oslobođenima su bivša britanska izaslanica Viki Bovman i japanski reditelj Toru Kubota, preneli su Iravadi njuz i Bi-Bi-Si Burma.

Bovmanova je optužena za kršenje zakona o imigraciji, a Kubota za pobunu.

Britanska izaslanica je bila zatvorena zajedno sa svojim mužem, istaknutim burmanskim umetnikom Ko Htein Linom.

Mjanmar se nalazi u političkoj krizi od kada je vojska izvršila udar u februaru prošle godine i zatvorila civilne lidere, uključujući bivšu remijerku i predsednicu najveće stranke  Aung San Su Ći.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 76-godišnja Su Ći je početkom septembra ove godine proglašena krivom za izbornu prevaru i osuđena na tri godine zatvora uz prinudni rad. 

Ona se od februara prošle godine, od kada je u pritvoru, suočava sa desetak optužbi – od korupcije i podstrekavanja do odavanja službene tajne, koje sve negira, i po kojima je već osuđena na više od 17 godina zatvora. 

Mjanmar, država u kojoj se dogodio vojni udar, suočavala se i ranije sa sličnim situacijama, a vojna hunta je dva puta preuzimala vlast u toj zemlji koja se nekada zvala Burma.  

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike