Vlasti Šri Lanke upozorene na terorizam dve nedelje pre napada

"O napadima smo bili obavešteni 14 dana pre nego što su se oni dogodili", naveo je Senaratne.

Prema njegovim rečima imena nekoliko osumnjičenih bila su predata vlastima.

"Šef državne obaveštajne službe poslao je pismo u kome je naveo imena mnogih članova terorističke organizacije", istakao je ministar zdravlja Šri Lanke.

Senaratne je naglasio da premijer Ranil Vikremesinge i njegov kabinet nisu bili upoznati sa upozorenjima o mogućim napadima jer nisu bili pozvani na sastanke Veća nacionalne bezbednosti, koje vodi predsednik.

"Premijer nije bio obavešten o tim pismima i objavama. Mi ne pokušavamo da izbegnemo odgovornost, ali to su činjenice. Iznenadili smo se kada smo videli ove izveštaje", rekao je Senaratne.

U upozorenju obaveštajne službe navodi se da samoubilačke napade na crkve planira radikalna islamistička grupa "Nacionalna monoteistička organizacija", navodi Gardijan.

Međutim, nije jasno da li su nove informacije do kojih se došlo uticale na to da se ta radikalna islamistička grupa označi da je izvela napade.

"Nacionalna monoteistička organizacija" je novoformirana grupa u Šri Lanki. Zalaže se za militantnu i netolerantnu islamističku ideologiju. Iako je poznata po uništavanju budističkih statua, ranije nije dovođena u vezu sa terorizmom.

Stručnjaci ocenjuju da je malo verovatno da je ta organizacija mogla toliko brzo da razvije sposobnost da izvede kompleksne samoubilačke bombaške napade, a da nije imala pomoć iz inostranstva.

Seranatne je naveo da istražitelji veruju da su svi napadači iz Šri Lanke, ali da ne isključuju mogućnost da su napadači imali pomoć iz inostranstva.

Predsednik Šri Lanke, Maitripala Sirisena rekao je da će zatražiti međunarodnu pomoć za praćenje međunarodnih veza napadača.

"Obaveštajni izveštaji ukazuju da strane terorističke organizacije stoje iza lokalnih terorista. Stoga, predsednik treba tražiti pomoć stranih zemalja ", navodi se u saopštenju predsednika.

Policija je uhapsila 24 osobe. Portparol policije Ruvan Gunasekara izjavio je da je policija zaplenila kombi i uhapsila vozača za koga veruje da je prevezao osumnjičene u Kolombo, ali i izvršila raciju u kući koju su koristili napadači.

Od ponoći u Šri Lanki se uvodi vanredno stanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike