Višegradska grupa nudi Belorusiji ekomomski paket i ukidanje viza

Foto: Beta / AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će Višegradska grupa na Evropskom savetu krajem septembra predstaviti ekonomski paket saradnje i zajedničkih projekata, kao i režim bez viza za Belorusiju kao alternativu saradnji sa Rusijom.

Moravjecki i ostala trojica premijera Višegradske grupe posle samita u Lublinu zatražili su od vlasti u Belorusiji da organizuje slobodne izbore i oslobodi političke zatvorenike.

„Svi se slažemo da u Belorusiji moraju da se održe slobodni izbori, tako da beloruski narod sam suvereno odluči o svojoj sudbini i budućnosti. U punoj meri osuđujemo represiju, torturu, brutalno postupanje prema demonstrantima. Posebno apelujemo da odmah budu oslobođeni svi politički zatvorenici“, kazao je poljski premijer.

Moravjecki je na konferenciji za novinare sa premijerima Češke, Slovačke i Mađarske, dodao da će Višegradska grupa na predstojećem Evropskom savetu 24. i 25. decembra predstaviti i paket ekonomske pomoći i saradnje beloruskim građanima.

„Želimo da predložimo režim bez viza za beloruske građane i ekonomski paket za budućnost Belorusije. Za Belorusiju koja mora sama da izabere na slobodnim izborima koje prioritete želi da realizuje“, rekao je Moravjecki.

Višegradska četvorka želi da ponudi zajedničke privredne projekte za mala i srednja preduzeća i u oblasti energetike.

„Temelj su slobodni izbori. Ne možemo da namećemo Belorusima koga treba da biraju. Ništa ne možemo da im namećemo. Moramo da se čuvamo ukrajinskog scenarija. Belorusi moraju da izaberu sami“, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

Premijer Mađarske Viktor Orban, Slovačke Igor Matovič, Češke Andrej Babiš i Poljske Mateuš Moravjecki usaglasili su i stav o trovanju ruskog opozicionog lider Alekseja Navaljnog.

Prema rečima Moravjeckog za rusko-nemački projekat dogradnje gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltika, koji omogućava Rusiji da u isporukama gasa na Zapad zaobiđe Ukrajinu, Belorusiju i Poljsku zaključili su da smanjuje bezbednost tog dela Evrope i da zato mora da se zaustavi.

Moravjecki je rekao da se razgovaralo i o najboljem odgovoru na epidemiju kovida-19 a da ne dođe do zatvaranja privrede.

Češki premijer Babiš rekao je da će u ovom drugom talasu pandemije odlučujuća biti brzina reagovanja vlada i da je u Evropi i problem u tome što epidemiolozi međusobno ne komuniciraju.

„To treba poboljšati i zato je vrlo dobra ideja da se stvori takva komisija na nivou V4. Uzajamno smo najveći trgovinski partneri. Ne bi bilo dobro da ograničavamo jedni druge jer bi to imalo ekonomske posledice“, rekao je češki premijer.

Slovački premijer Igor Matovič kazao je da bi Slovačka nerado stavljala Češku među rizične zemlje, što predlažu slovački epidemiolozi, da će tražiti kompromis i odlučiti o tome u ponedeljak.

U zemljama Višegradske grupe od početka septembra povećava se ubrzano broj novih slučajeva pozitivnih na virus korona, najviše u Češkoj u kojoj su juče zabeležena 1.382 nova slučaja, treći dan za redom više 1.000, u Mađarskoj koja je zatvorila tokom septembra na mesec dana granice za strance 718, što je najviši dnevni priraštaj od početka pandemije, u Poljskoj koja je odnedavno smanjila broj testova 594 a u Slovačkoj 186.

„Kada je došao prvi talas jedini cilj je bio da se zaustavi virus. Sada je važno i to da se nađe nova strategija. Ne možemo samo da se čuvamo od novih slučajeva već moramo da štitimo i našu privredu. Zemlje V4 cé imati zajednički ekspertski tim“, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

(Novi magazin)

Napišite komentar