Više od 100.000 demonstranata na ulicama Minska, uhapšeno 400

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 400 osoba zadržano je pritvoru.

Ministarstvo navodi da su protesti održani u 16 gradova, uključujući i Brest, gde je policija upotrebila vodene topove protiv nekoliko hiljada okupljenih.

Mnogi demonstranti kojih je, prema proceni grupe za ljudska prava "Vjasna", bilo više od 150.000, nosili su transparente kritički nastrojene prema Rusiji, a AP ocenjuje da to pokazuje zabrinutost zbog planiranog današnjeg sastanka Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina.

To će biti njihov prvi kontakt u četiri oka od izbijanja nemira u Belorusiji posle predsedničkih izbora 9. avgusta koji su, prema tvrdnjama demonstranata i opozicije, bili namešteni.

"Izvor vlasti u Belorusiji je narod, ne Lukašenko i Kremlj", navodi se na jednom od transparenata koje su nosili demonstranti u Minsku.

Na drugom, na kojem su se nalazile fotografije Lukašenka i Putina, pisalo je: "Recite mi ko su Vam prijatelji i reći ću Vam ko ste".

Policija je postavila redove bodljikave žice i vozila za transport zatvorenika, a rasporedila je i više hiljada vojnika da blokiraju centar grada kako bi zaustavili demonstrante, ali su se oni okupili izvan centra i marširali ka rezidenciji predsednika sa periferije grada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar