Virtuelni sastanak Bajdena i Sija, ko je kome “stari prijatelj“ i kako da nadmetanje ne preraste u sukob

Bajden je, nakon sastanka, poručio da mu se čini da je njihova odgovornost kao lidera Kine i SAD da obezbede da nadmetanje dve zemlje ne preraste u sukob, prenosi Rojters.

"Držimo se samo jednostavnog, direktnog nadmetanja", rekao je Bajden.

SAD i Kina nisu saglasne, između ostalog, oko porekla pandemije koronavirusa, pravila trgovine i konkurencije, širenja nuklearnog arsenala Pekinga, odnosa prema Tibetu i pitanju Tajvana.

Nazivajući Bajdena svojim "starim prijateljem", Si je rekao da dve strane moraju pojačati komunikaciju i saradnju kako bi rešavale mnoge izazove sa kojima se suočavaju.

Bajden je ranije osporio karakterizaciju njihovog odnosa kao "starog prijateljstva".Na pitanje jednog novinara u junu da li bi mogao da nazove Sija "starim prijateljem", a Bajden je odgovorio: "Hajde da raščistimo nešto. Mi se dobro znamo, ali nismo stari prijatelji. U pitanju je čist posao".

Uoči jučerašnjeg sastanka portparolka, Bele kuće Džin Psaki je, upitana da prokomentariše ovu razmenu izjava dva predsednika, rekla: "Pa, mogu da potvrdim, on ga još uvek ne smatra ‘starim prijateljem’, tako da ostaje dosledan".

Si je rekao da Kina i SAD kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju da osnaže komunikaciju i saradnju.

Bajden je obećao da će se pozabaviti pitanjima koja izazivaju zabrinutost, uključujući ljudska prava i druga pitanja u indo-pacifičkom regionu, i dodao da on i Si nikada nisu bili "tako formalni jedan s drugim".

Kineski predsednik Si Đinping je rekao predsedniku Bajdenu da će Peking morati da preduzme "odlučne mere" ako snage "protajvanske nezavisnosti" pređu "crvenu liniju", objavili su kineski državni mediji, nakon video sastanka dvojice lidera.

Jučerašnji razgovor, koji je inicirao Bajden, imao je za cilj da odnose dve zemlje uravnoteži i učini ih manje napetim.

Američki predsednik se široko osmehnuo kada se kineski predsednik pojavio na velikom ekranu u sali za konferencije, a jučerašnji razgovor je bio prvi licem u lice otkako je Bajden postao predsednik, prenosi Rojters.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар