Verbalni rat Kontea i Salvinija oko migranata

U otvorenom pismu ministru Mateu Salviniju, italijanski premijer Konte ga je optužio za "nelojalnu kolaboraciju", jer je, kako tvrdi, pogrešno interpretirao Konteov stav. U pismu se navodi da je Konte ubedio šest zemalja Evropske unije da prihvate migrante koji se nalaze na brodu humanitarne organizacije "Open arms".

"Razumem vašu religioznu i opsesivnu usredsređenost da pitanje imigracije svodite na formulu ‘zatvorenih vrata’. Vi ste politički lider i legitimno pokušavate da konstantno povećavate podršku birača", napisao je Kontek, koji nije član nijedne partije.

Salvini je uzvratio rekavši da je kriv što je opsednut bezbednošću italijanskih građana i borbom protiv trgovaca ljudima, ali i protiv nevladinih organizacija koje su im saučesnici.

"Za ovu opsesiju plaća me 60 miliona Italijana", naveo je Salvini. 

Sukobi kao osnova za skupljanje političkih poena 

Novi politički potres intenzivirao je otvoreni rat u vladajućoj koaliciji i preti da ugrozi pripreme za usvajanje budžeta za sledeću godinu na jesen, dok zemlja pokušava da se izbori sa ogromnim javnim dugom.

Konte i Salvini koriste migrantsko pitanje u predizborne svrhe radije nego da potraže rešenje sa partnerima Italije, navodi Rojters.

Konte je iskoristio slučaj kada je Salvini odbio da dozvoli ulazak spasilačkog broda sa migrantima u Italiju kao priliku da "poravna račune" sa liderom jedne od vladajućih stranaka, Lige, koja je prošle nedelje pokrenula postupak za izglasavanje nepoverenja vladi.

Salvini je tada rekao da je koalicija sa antisistemskim pokretom Pet zvezda propala i pozvao na nove izbore, posle kojih bi mogao da postane novi premijer. 

Pokret Pet zvezda i opoziciona Demokratska stranka su, međutim, prekinuli debatu o izglasavanju nepoverenja vladi i otvoreno se spremaju da formiraju koaliciju kako bi marginalizovali Salvinija.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, pokret Pet zvezda je izgubio polovinu podrške svojih glasača od kada je u junu prošle godine udružio snage sa Ligom, dok je Salvinijeva partija postala najpopularnija u Italiji. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike