Venecuela, lov na tone zlata u podzemnim trezorima Banke Engleske

Sud u Londonu je odlučio da bi prethodne odluke Vrhovnog suda Venecuele (SJT) koji podržava Madura trebalo da budu zanemarene.

To je, prenosi Rojters, još jedna pobeda za Huana Gvaida, koji je osvojio i seriju pravnih sporova oko zlatnih poluga nakon što je njega, a ne Madura, britanska vlada priznala kao predsednika južnoameričke zemlje.

Gvaido, kome je u poslednjih 18 meseci izvesna međunarodna podrška oslabila, nazvao je to važnom pobedom.

Odbor Centralne banke Venecuele (BCV) odbacio je presudu suda u Londonu i naveo da zadržava "sve pravne radnje na raspolaganju žalbom na neobičnu i pogubnu odluku".

Ubrzo potom, potpredsednik i ministar finansija Delsi Rodrigez je na državnoj televiziji rekao da je pričinjena ozbiljna šteta nad narodom Venecuele i da to sud "mora da ispravlja". 

Madurov pravni tim rekao je da bi želeo da nešto od 31 tone zlata za finansiranje odgovora Venecuele na pandemiju i osnaži zdravstveni sistem.

Gvaidova opozicija tvrdi da je Madurova administracijia ostala bez novca i da želi da iskoristi taj novac za plaćanje stranih saveznika. Madurovi advokati su te tvrdnje negirali

"Ova odluka predstavlja još jedan korak u procesu zaštite međunarodnih zlatnih rezervi Venecuele i čuva ih za venecuelanski narod. Ova vrsta poštenog i transparentnog sudskog procesa ne postoji u Venecueli", rekao je Gvaido. 

Britanska vlada se početkom 2019. pridružila desetinama drugih administracija koje su podržale Gvaida, nakon što je proglasio prelazno predsedništvo i osudio Madura zbog, kako tvrdi, nameštanja izbora 2018. godine.

Gvaido je u to vreme tražio od Banke Engleske da spreči da Madurova vlada ima pristupa zlatu.

Centralna banka Venecuele koja podržava Madura je potom tužila Banku Engleske ne bi li povratila kontrolu nad zlatom.

"Ovo je nesrećna presuda", rekao je Saroš Zaivala iz kancelarije koji predstavlja BCV i dodao da će nastaviti da vodi slučaj uprkos odluci suda u Londonu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike