Velika šteta od uragana „Harvi“, potraga za nestalima

Televizija KHOU je objavila da se pretpostavlja da je u kombiju bilo četvoro dece sa bakom i dekom, a da je kombi nestao kada su prelazili most.Tela porodice nisu otkrivena, prenosi AP.

Šef hjustonske policije Art Akevedo kazao je agenciji AP da nema zvaničnu informacije o izveštaju te televizije, ali je dodao da je "stvarno zabrinut o broju tela koje će policija pronaći".

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će napori za oporavak nakon uragana Harvi biti veoma skupi i da će razgovarati sa Kongresom o tome.

"Imamo posla sa Kongresom. Kao što znate, to će biti veoma skupa situacija", rekao je Tramp uoči puta u oblasti pogođene nevremenom, prenosi Rojters.

On je istovremeno pohvalio napore stanovnika Teksasa prilikom izvlačenja žrtava oluje iz poplavljenih područja Hjustona.

Tramp će obići Hjuston, a kako je najavio mogao bi da se vrati u subotu i zaustavi u Luizijani, gde trenutno vlada nevreme.

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je da se tropska oluja Harvi, mimo očekivanja, vraća prema Meksičkom zalivu.

U preporuci Centra navodi se da se poplave opasne po živote ljudi nastavljaju u Hjustonu i u široj regiji južnog Teksasa, prenosi AP.

Meteorolozi prognoziraju dodatnih 64 centimetra kiše a druge pretnje predstavljaju tornada i oluje koje se kreću od unutrašnjosti prema obali.

U međuvremenu, vlada Teksasa angažovaće 12.000 pripadnika Nacionalne garde da traže nestale i učestvuju u spašavanju. 

Guverner Greg Abot kazao je da je imperativ da se uradi sve što može, kako bi se zaštitili životi i da je već mobilisano oko 3.000 članova Garde, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, Teksas sada aktivira i druge koji su psihički spremni i nisu trenutno nigde raspoređeni.

Vlasti u Hjustonu su saopštile da su spasile više od 2.000 osoba iz poplava.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike