Velika Britanija: Rusija još nije dozvolila misiji OPCW-a pristup Dumi

Misija Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja se nalazi u Siriji gde istražuje navode o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Dumi, nije mogla da dodje do tog mesta kod Damaska, saopštila je danas britanska ambasada u Hagu.

„Članovi misije OPCW stigli su u subotu u Damask. Rusija i Sirija još nisu omogućile pristup Dumi“, navela je britanska ambasada posle sastanka OPCW-a u Hagu.

Francuska je sa svoje strane saopštila da je prioritet posle napada zapadnih zemalja proteklog vikenda u Siriji da se stručnjacima OPCW-a omogući da u potpunosti „raskrinkaju“ sirijski program proizvodnje hemijskog oružja.

Rusija se obavezala da se ne meša u rad OPCW

Ruske vlasti obavezale su se danas da se neće mešati u rad međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Siriji čiji članovi istražuju navode o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

„Rusija potvrđuje svoju obavezu da osigura bezbednost misije, i da se ne meša u njen rad“, saopštila je ruska ambasada u Hagu i dodala da osuđuje napade zapadnih zemalja u Siriji, koje su optužile vlasti predsednika Bašara el Asada da su napade sprovele hemijskim oružjem.

Diplomatski izvori: Počeo sastanak OPCW o napadu u Siriji

Sastanak stručnjaka međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) počeo je danas u Hagu, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Sastanak se održava povodom početka istrage o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u napadu u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Agencija Frans pres javila je da su predstavnici Rusije, Francuske i Britanije među prvim stigli na sastanak u sedište OPWC-a.

Rad te organizacije, čiji stručnjaci od juče borave u Damasku, za sada se drži u tajnosti. Malo detalja je izašlo u javnost.

Istraga stručnjaka OPCW-a uvek počinje serijom privatnih sastanaka sa zvaničnicima.

Zapadne zemlje optužile su vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada da su 7. aprila u Dumi sprovele napad hemijskim oružjem. Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike