Velika Britanija proteruje 23 ruskih diplomata

Velika Britanija je danas saopštila da će proterati 23 ruske diplomate pošto je Moskva odbila da objasni kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Premijerka Tereza Mej je rekla da su ruske diplomate koje imaju nedelju dana da odu iz zemlje, identifikovane kao „neprijavljeni obaveštajni zvaničnici“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija ne prihvata „neosnovane“ optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna. U ponoć je istekao rok koji je Mej dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospeo u Solzberi gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Mej je rekla da je poništen poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova, kao i da su suspendovati svi kontakti s Rusijom na visokom nivou, i dodala da kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svetskom fudbalskom prvenstvu na leto.

Među merama su i povećane provere privatnih letova, kao i na carini. Ruska državna imovina biće zamrznuta ako postoje podaci da bi mogla biti iskorišćena za ugrožavanje života ili imovine britanskih državljana i stanovnika.

Mej je rekla da rusija nije dala „nikakvo objašnjenje“ kako je sporni nervni agensi iskortuišćen u velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao „sarkazam, prezir i prkošenje“.

„Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva“, rekla je Mej.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici posle trovanja u Solzberiju prošle nedelje. Detektiv koji je reagovao u incidentu se takođe razboleo.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike