Velika Britanija i partigejt skandali – izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo

Kejt Džozefs je na Tviteru navela da joj je "iskreno žao" zbog toga što je prisustvovala zabavi dok je bilo zabranjeno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Džozefsova je navela da je događaj sada deo opsežne istrage višestrukih navoda o kršenju pravila o koronavirusu u Dauning stritu i drugim vladinim zgradama.

Istakla je da je okupljanje sa ispijanjem pića održano u znak obeležavanja njenog napuštanja državne službe i da je sarađivala sa istragom Sju Grej.

Skandal "partigejt", prenosi Skaj njuz, ugrožava političku budućnost premijera Borisa Džonsona, koji je i sam priznao da je prisustvovao skupu "donesi svoje piće" u bašti Dauning Strita broja 10 tokom prvog zatvaranja na nacionalnom nivou.

"Uveče 17. decembra, okupila sam se sa kolegama koji su tog dana bili na poslu, uz piće, u našoj kancelariji u Kabinetu, u znak obeležavanja mog napuštanja državne službe", navela je Džozefsova na Tviteru nakon najnovijeg otkrića o događaju u Vajtholu u vreme strogih kovid mera.

Plata od 190.000 funti 

Ističe da joj je zaista žao što je to uradila i zbog besa koji će ljudi osetiti kao rezultat toga.

Džozefsova je napustila radnu grupu za borbu protiv kovida 18. decembra 2020. Trenutno je izvršna direktorka gradskog veća Šefilda, za šta prima platu od 190.000 funti.

"Šefild je mnogo platio tokom pandemije i izvinjavam se bezrezervno. Konkretne činjenice ovog događaja biće razmotrene u kontekstu istrage Kabineta. Nisam prisustvovala nijednom događaju u Dauning Stritu 10", dodala je u tvitu.

Britanski premijer Boris Džonson izvinio se u Parlamentu što je u maju 2020. tokom lokdauna prisustvovao zabavi u bašti Dauning Strita, a lider Laburista je zatražio Džonsonovu ostavku.

"Postoje stvari koje jednostavno nismo uradili kako treba i moram da preuzmem odgovornost", rekao je Džonson u četvrtak.

Osmeh koji je pokrenuo lavinu

Sve je počelo kao neslana šala na generalnoj probi konferencije za novinare.

U javnost je procurio snimak na kojem se vidi kako se portparolka britanskog premijera Alegra Straton smeje sa osobljem Dauning strita u vezi sa navodnom proslavom na kojoj su se kršile epidemijske mere prošlog Božića.

Završilo se krajem jedne karijere.

"Razumem bes i frustraciju naroda. Svima vama, koji ste izgubili najvoljenije, izdržali neizdrživu samoću i borili se da sačuvate posao, iskreno se izvinjavam i nudim svoju ostavku premijeru", rekla je Stratonova.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike