Večeras Ciprasov proglas o sporazumu Grčke i Makedonije

Drugi i završni telefonski razgovor premijera Akeksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva odložen je danas za popodne, a večeras će Cipras proglasom obavestiti građane o rešenju.

Atinski list Efimerida piše na svom sajtu da je posle prvog, jučerašnjeg telefonskog razgovora o poslednjim detaljima rešenja višedecenijskog spora, trebalo da ga dva premijera potvrde danas pre podne, ali će to učiniti popodne, da bi prvo obavestili specijalnog posrednika UN za taj spor Metjua Nimica koji je u Njujorku.

Po izvoru iz Vlade Grčke, Efimerida piše da će Cipras posle razgovora s Nimicom i Zaevom obavestiti šefove političkih stranaka, a zatim će u 19 časova obavestiti i predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa.

Odmah potom Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će potpisati sa Zaevom na zajedničkoj granici, u Prespi. To mesto je ranije odabrano kao simbolično, a vreme potpisivanja nije još objavljeno.

Po informacijama na koje se poziva Efimerida, naziv o kojem su se dve strane dogovorile je „Severna Makedonija“, ali to tek treba da potvrdi Zaev, pred kojim su i predlozi: „Nova Makedonija“ i „Gorna Makedonija“ – svi samo na makedonskom.

Izvori navode da u sporazumu piše da Makedonija ima jezik koji „nije ni u kakvoj vezi sa antičkim grčkim, da ne pretenduje ni na kakvo nasleđe i da pripada slovenskoj porodici naroda“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike