Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina

Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta – konsolidovani finansijski izveštaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu nasledstva Apostolske stolice (Apsa).

Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima.

Između ta dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od 50 stranica finansijskog materijala.

Budžet Apse na 30 stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta.

Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica.

Dokumentacija pokazuje da Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.

Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet.

Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko 50 miliona evra je uzeto iz Piters Pens fonda.

Pandemija kovida 19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posetilo oko šest miliona ljudi bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni većim delom prošle godine.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар