Vatikan istražuje glasine o seks-žurci u katedrali u Njukaslu

Rimokatolička crkva, kao deo istrage o okolnostima ostavke Roberta Birna na mesto biskupa Hekshama i Njukasla, ispituje tvrdnje da je jedan od njegovih sveštenika pozivao vernike na privatne žurke u njegovim odajama, prenosi Gardijan.

Više ljudi se navodno žalilo da ih je otac Majkl Mekoj, đakon katedrale u Njukaslu, zvao na okupljanja kada ona nisu bila dozvoljena zbog lokdauna.

Neimenovani izvor je rekao za Sandej tajms da su podnete brojne žalbe u okviru informacija o seks žurki koja se odigrala u sveštenikovim odajama u sklopu katedrale.

Mekoj (57) se ubio 2021. godine, četiri dana nakon što je saznao da je predmet istrage policije Nortambrije, koja radi na zaštiti dece i odraslih od seksualnog zlostavljanja.

Mekoja je postavio Birn 2019. godine, koji je na mesto biskupa stupio iste godine.

Iako nema nagoveštaja da je Birn prisustvovao seks-zabavi, on je podneo ostavku na mesto biskupa u decembru, rekavši vernicima da mu je dužnost "postala veliki teret".

"Moja sopstvena razboritost navela me je da prepoznam da se sada osećam nesposobnim da nastavim da služim narodu biskupije na način koji bih želeo", naveo je Birn u pismu vernicima.

Iz tužilaštva su poručili da će istragu sprovesti do kraja i da "nijedan kamen neće ostati neprevrnut", a iz biskupije su poručili da će sarađivati sa svim organima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike