Vašington zabrinut uslovima održavanja referenduma u Rusiji

SAD su danas izrazile zabrinutost uslovima održavanja referenduma u Rusiji koji omogućava predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na toj funkciji do 2036. godine.

„Zabrinuti smo zbog informacija o naporima ruske vlade da manipuliše rezultatima nedavnog glasanja o izmenama Ustava, uključujući informacije o primoravanjima birača, pritiscima na protivnike izmena i restrikcijama uvedenim nezavisnim posmatračima glasanja“, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Ona je dodala da su SAD „posebno zabrinute“ zbog izmena koje će „potencijalno omogućiti predsedniku Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine“.

Jedna od najkontroverznijih izmena Ustava omogućava Putinu dodatna dva predsednička mandata nakon što mu sadašnji istekne 2024. godine. On će tako moći da ostane u Kremlju do 2036. godine, odnosno do svoje 84. godine života.

„SAD se širom sveta protive ustavnim amandmanima koji favorizuju postojeće predsednike ili im produžavaju mandat, posebno u slučajevima kada nedostaju neophodni uslovi za slobodan i pravičan demokratski proces“, dodala je portparolka Stejt departmenta.

Na referendumu je za izmene Ustava glasalo 77,92 odsto birača.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nazvao je glasanje „velikom laži“ i pozvao pristalice da se mobilišu za naredne regionalne izbore u septembru.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike