Vašington podiže ton protiv nemačko-ruskog gasovoda

Sjedinjene Države pojačale su pritisak u vezi spornog projekta nemačko-ruskog gasovoda Severni tok dva, koji podržavaju Berlin i Pariz, upozoravajući u pismu nemačke kompanije uključene u taj projekat da rizikuju američke sankcije.

„Pismo podseća sve firme uključene u sektor gasovoda za izvoz ruske energije da se izlažu američkim sankcijama“, rekao je danas portparol američke ambasade u Berlinu za agenciju Frans pres.

On je tako potvrdio informaciju nemačkog lista Bild, od nedelje, u kome se navodi da je američki ambasador u Nemačkoj poslao pismo ovakve sadržine nemačkim firmama uključenim u projekt gasovoda.

Portparol ambasade SAD rekao je da ova inicijativa američke administracije ne treba da bude shvaćena kao pretnja već kao jasna poruka američke politike. On je rekao da bi jedina moguća ucena u ovom slučaju mogla da bude da Kremlj u buduće kontroliše isporuke gasa Evropi.

U središtu spora je projekt gasovoda Severni tok dva koji bi omogućio isporuku ruskog gasa Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama direktno preko Baltičkog mora i prema tome zaobilazeći Ukrajinu, koja je do sada bila glavna tranzitna zemlja.

Ovaj gasovod treba da ide istom rutom kao prvi gasovod Severni tok jedan preko teritorijalnih voda pet zemalja Rusije, Finske, Švedske i Nemačke, i njegovim postavljanjem bi se udvostručio kapacitet isporučenog gasa tim putem.

U projeka je uključen ruski gigant Gasprom i nekoliko evropskih kompanija -nemačke energetske grupe Vinteršal (Wintershall) i Uniper, holandsko-britanska grupa Šel (Shell), francuska grupa Enži (Engie) i austrijski OMV.

SAD su već više puta kritikovale ovaj projekat ali sada je ovo novi korak direktnim obraćanjem uključenih firmi da ih upozore na rizik od sankcija.

Nemačka, koju podržavaju Francuska i Austrija, smatra da će ovaj projekat omogućiti stabilniju i jeftiniju isporuku gasa.

Ukrajina smatra taj projekat kao način Moskve da je blokira na energetskom planu i da poveća politički pritisak na nju, u vreme kada su dve zemlje u sukobu oko Krima i istočnog dela Ukrajine.

Jedan od vođa nemačke radikalne levice Fabio De Masi danas je zatražio od vlade da pozove i ukori američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela, bliskog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike