Vanredni izbori u Španiji, katalonska kriza u fokusu

U atmosferi pojačanih bezbednosnih mera, Španci odlučuju kome da poklone poverenje. To, čini se, nikada nije bilo teže pa su četvrti vanredni parlamentarni izbori neizvesniji nego svi održani prethodnih godina.

U njihovom fokusu je katalonska kriza, na koju su proseparatističke snage iz grupe "Demokratski cunami" podsetile na protestima u Barseloni.

Zahteva se oslobađanje nekadašnjih separatističkih lidera osuđenih na duge zatvorske kazne zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti.

Stanovnici Barselone izrazili su nezadovoljstvo i bes jer, kako kažu, separatisti uništavaju grad, dok su drugi rekli da ne mogu da poveruju da se sunarodnici mrze.

"Pre svega vlada treba da stiša tenzije i prestane da koristi vojnu taktiku. Treba da obustavi nadletanje helikoptera koji nas bude svakog jutra u pola 7. To je teror", rekao je jedan od građana prestonice Katalonije.

Osuda separatista na duge zatvorske kazne, prema nekim analizama, dala je podsticaj desničarskim strankama koje zastupaju tvrdu anti-separatističku liniju.

Pojava novih partija poput Voksa, stranke desnog centra Sijudadanos i levo orijentisanog Podemosa poslednjih godina, fragmentizovala je biračko telo – nestala je tradicionalna dominacija Socijalista i konzervativne Narodne partije.

"Glasači koji razmišljaju kome da poklone glas, ako žele stabilnost, progresivnu vladu koja krajnjoj desnici stavlja kočnice – treba da izaberu ovu kuću, Socijalističku partiju", izjavio je premijer Pedro Sančes.

Kandidat Narodne partije Pablo Kasado je rekao da ne želi mržnju i bes u Španiji.

"Muka mi je kada gledam kako ova zemlja eksplodira. Muka mi je od podeljenog društva. Od komšija i porodica koji se vređaju zbog politike", naveo je Kasado.

Mala je verovatnoća da će jedna partija ili blok uspeti da osvoje većinu u parlamentu sa 350 mesta. Sančesovi socijalisti verovatno će dobiti najviše glasova, međutim, nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike