Usaglašena deklaracija na Samitu EU u Sofiji

EU je potvrdila danas nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona, uključujući veću pomoć na osnovu konkretnog napretka u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama.

To se navodi u zajedničkoj deklaraciji koju su danas, na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, usaglasili lideri Evropske unije (EU) i država članica, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i u prisustvu relevantnih regionalnih aktera.

U dokumentu objavljenom na sajtu EU se navodi da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i načelima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, kao i za poštovanje ljudskih prava i prava manjina.

Delotvorno sprovođenje reformi tih partnera počiva na tim ;temeljima, a civilno društvo i nezavisni mediji imaju ključnu ulogu u procesu ;demokratizacije, dodaje se u prihvaćenom tekstu.

U deklaraciji se navodi i da EU podržava opredeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da jačaju dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost i uzajamnu saradnju. To se naročito odnosi na pronalaženje i primenu konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove ukorenjene u nasleđu prošlosti i na ulaganje dodatnih napora u pomirenje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike