Upozorenje na mogući hemijski napad u Idlibu

"Stanovnik Serakeba, naselja u sirijskoj provinciji Idlib, pozvao je telefonom sinoć ruski Centar za pomirenje i upozorio da bi tamo mogao da bude izveden napad hemijskim oružjem kako bi se jednom stranom TV kanalu obezbedio snimak", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Stanovnik Serakeba je rekao da su pripadnici grupe Džabhat el Nusra juče sa tri automobila doneli u taj grad više od 20 boca sa otrovnim gasom hlorinom i opremu za ličnu zaštitu.

"Pozivalac je naveo da su pripadnici grupe Beli šlemovi nosili opremu za ličnu zaštitu dok su uvežbavali pružanje prve pomoći civilima koji pretrpe trovanje hemijskom supstancom", navodi ruski Centar.

Sve to pokazuje da teroristi Džabhat el Nusre i članovi grupe Beli šlemovi pripremaju hemijski napad s namerom da za taj napad okrive sirijsku vladu, stoji u saoštenju.

Kako se napominje, stanovnik Serakeba koji je pozvao telefonom, tvrdi da su sve te postupke snimili profesionalni reporteri koji su koristili mikrofon sa oznakom Si-En-En dok su komentarisali o akcijama pripadnika Belih šlemova, povremeno se konsultujući s nekim ljudim putem satelitskog telefona, na engleskom jeziku.

"Informacije pristigle iz provincije Idlib izazvale su izbiljnu zabrinutost", zaključuje ruski Centar za pomirenje u Siriji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike