UN osudile napade na civile u Nagorno-Karabahu

Foto: Beta/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) žestoko je večeras osudio napade na civilno stanovništo, dok se Azerbejdžan i Jermenija međusobno optužuju za kršenje novog primirja u oblasti Nagorno-Karabah.

Gutereš je osudio „sve napade na naseljene zone pogođene u sukobu“.

„Tragična smrt civila, posebno dece, u poslednjem napadu 16. oktobra u gradu Gendže je potpuna neprihatljiva“, izjavio je portparol Gutereša, Stefan Dižarik (Stephane Dujarric).

Generalni sekretar UN izrazio je i „duboko žaljenje“ što su dve strane u sukobu „ignorisale“ ponovljene apele međunarodne zajednice o neposrednom prekidu vatre.

Ukupno 13 civila, među kojima deca, poginulo je u noći između petka i subote u bombardovanju grada Gendže, drugom gradu po veličini u Azerbejdžanu. U tom napadu je povređeno oko 50 osoba.

Bombardovanje grada Gendže dogodilo se nedelju dana posle prvog pokušaja uvođenja primirja pod okriljem Rusije.

Jermenija i Azerbejdžan su potom postigli dogovor o novom primirju koji je stupio na snagu u subotu u ponoć, ali obe zemlje nastavljaju da se međusobno optužuju za kršenje dogovora.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom. U sukobu započetom krajem septembra poginulo je nekoliko stotina ljudi.

(Novi magazin)

Napišite komentar