Umro ključni čovek masakra u Vijetnamu

Bivši kapetan američke vojske Ernest L. Medina, ključna osoba masakra u selu Mi Laj tokom rata u Vijetnamu, umro je u Viskonsinu u 82. godini.

Medina je bio kapetan vojske 16. marta 1968. godine, kada su američke trupe pod njegovom komandom ubile stotine nenaoružanih vijetnamskih civila. Oslobođen je u vojnom sudu gde je bio optužen zbog masakra.

Medina je bio kapetan čete čiji je zadatak bilo da napadne vrhunsku jedinicu Vietkonga. Vojnici su dobili netačne informacie i nisu naišli na otpor u selu Mi Laj. Američka četa je ubila 504 seljana za samo tri do četiri sata, od kojih su većina bile žene, deca i starci.

Tek više od godinu dana kasnije vest o masakru postala je javna.

Medina je bio optužen za odgovornost za smrt najmanje 182 civila. Medina, čiji je vod bio obezbeđenje na položaju van sela, tokom suđenja je rekao da nije bio s vojnicima kada se dogodio masakr i da o tome nije znao sve dok se nije završio. Medina je priznao da je ubio jednu ženu, ali je rekao da je verovao da će ga ona napasti.

Poručnik Viliam L. Kalej koji je vodio prvi vod u Mi Laju, jedini je osuđen koji od 25 vojnika prvobitno optuženih za pokolj.

U intervjuu za AP 1988. godine, Medina je rekao za Mi Lai da je to bila „jeziva stvar“ koja se nije smela dogoditi.

„Žalim zbog togato, ali ne osećam krivicu jer jato nisam izazvao“, rekao je.

„To nije ono za šta se vojska obučava, posebno Vojska Sjedinjenih Država. Ali opet, možda tog rata nikada nije ni smelo da bude. Mislim da ako bi se svi osvrnuli, siguran sam da bi mnogi političari i generali o tome sada mislili drugčije nego tada. Možda je to bio rat u koji verovatno nikada nije trebalo da se mešamo toliko duboko kao što smo uradili, a bez volje da pobedimo“, erkao je on.

Medina je odlikovan „Srebrnom zvezdom za hrabrost“ spasavanja života vojnika tokom jedne bitke nedugo pre Mi Laja.

Iako je Medina oslobođena na sudu odgovornosti za ubistva u Mi Laju, njegova 16-godišnja vojna karijera je uništena i on se na svoj zahtev demobilisao.

Preselio se sa suprugom i troje dece u Viskonsin 1971. godine i neko vreme radio kao prodavac jednog proizvođača helikoptera, a kasnije je prešao na nekretnine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike