Ukrajinska ekstremna desnica proslavila godišnjicu rođenja Stepana Bandere

Nekoliko hiljada pripadnika ukrajinske ekstremne desnice večeras je prošetalo ulicama Kijeva, povodom godišnjice rođenja šefa ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere, koji je tokom Drugog svetskog rata sarađivao sa Nacistima.

„Slava Ukrajini! Slava herojima! Smrt neprijateljima!“, skandirali su učesnici demonstracija koji su se prošetali od centra grada do trga Majdan, glavnog mesta okupljanja učesnika protesta koji su doveli do svrgavanja nekadašnjeg ukrajinskog predsednka Viktora Janukoviča.

Današnja šetnja održana je na poziv stranaka ekstremne desnice Svoboda i Desni sektor. Pristalice tih stranaka nosili su crno-bele nacionalističke zastave i portret Stepana Bandere.

Bandera je bio jedan od ukrajinskih nacionalističkih lidera, i dalje je kontroverzna ličnost u Ukrajini, jer ga jedni smatraju nacionalnim herojem i simbolom borbe za nezavisnot bivše sovjetske republike, dok ga drugi optužuju da je sarađivao s nacistima.

On je bio ideološki šef antisovjetskoih snaga koje su se borile protiv Crvene armije i koji su masakrirali Poljake na zapadu Ukrajine. Deo tog nacionalističkog pokreta sarađivao je sa nacistima.

Stepana Banderu otrovao je jedan agent sovjetskog KGB-a 1959. godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar