Učenici širom SAD protestom zahtevaju veću kontrolu oružja

Učenici širom SAD planiraju danas da izađu iz učionica iz protesta zbog oružjanog nasilja.

Današnja akcija je najveća reakcija na prošlomesečno masovno ubistvo kada je u školi na Floridi ubijeno 17 učenika.

Na 3.000 protesta od Mejna do Havaja, učenici od osnovne škole do fakulteta planiraju da traže veću kontrolu oružja. Neki su najavili skupove na ulicama, u čast žrtava i iz protesta zbog nasilja. Drugi će demonstrirati u salama za fizičko ili na školskim fudbalskim terenima.

U Masačusetsu, Džordžiji i Ohaju đaci kažu da će se uputiti u parlamente tih saveznih država sa zahtevom da se usvoje novi zakoni o oružju, preneo je Asošijetid pres.

Koordinirane proteste je organizovao pokret „Osnaži“ (Empower), omladinsko krilo „Ženskog marša“ (Women’s Marć) koji je okupi hiljade u Vašingtonu prošle godine. Ta organizacija je pozvala učenike da u 10 sati izađu iz učionica na 17 minuta – po minut za svaku žrtvu masakra na Floridi.

U zahtevima poslanicima se navodi zabrana automatskog oružja i obavezna provera pri svakoj kupovini oružja.

Mada su neki roditelji i nastavnici sarađivali u organizaciji protesta, školske vlasti su različito reagovale – neke su pozdravile đake zbog protesta, dok su druge tražile disciplinske mere.

Okruzi u Nju Džersiju i Merilendu su izazvali kritiku pošto su saopštili da bi đaci mogli biti kažnjeni. Nadzornik u školi na Floridi naredio je da se u školi održi skup i upozorio da đaci mogu da razgovaraju o glasanju i zdravstvenim pitanjima, ali ne i o oružju, i zabranio im je političke poruke.

Protest su podržale neki mediju. Korporacija Vajakom (Viacom) saopštila je da će prekinuti program na Em-Ti-Viju i drugim svojim kanalima tokom 17 minuta protesta i dozvoliti đacima da privremeno preuzmu MTV-ijeve naloge na društvenim mrežama.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike