Ubica u svom manifestu spominje i Srbe

Napadač iz džamija na Novom Zelandu, gde je poginulo najmanje 49 osoba, objavio je manifest na 73 strane iz kog se može zaključiti da je opsednut nadmoćnošću bele rase nad ostalima, pogotovo muslimanima.

"Želim da pokažem osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok beli čovek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zameniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile", napisao je Tarant u manifestu, prenosi Dejli mejl.

U manifestu piše da je inspirisan delima norveškog desničara Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Osim Brejvika, napadač je bio inspirisan i desničarskim pokretima i ličnostima širom sveta.

Takođe, Tarant je pokazivao naklonost za srpske istorijske i epske junake – knezu Lazaru, Milošu Obiliću i Marku Miljanovu zbog njihovih podviga tokom ratova sa Otomanskom imperijom.

Neka od tih imena ispisna su ćirilicom i po oružju koje je koristio tokom napada na džamije.

Takođe, na internetu su se pojavili snimci iz automobila pre napada na kojima se čuju pesme  posvećene Radovanu Karadžiću, ratnom lideru bosanskih Srba, kojem se sudi u Hagu.

Autentičnost ovih snimaka još nije potvrđena. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike