Ubica sa Novog Zelanda pred sudom

Tarant je sa lisicama na rukama i u belom zatvorskom odelu mirno stajao u Okružnom sudu u Krajstčerču. Tarant se nije izjašnjavao po pitanju optužbe za ubistvo, pa će se pred istim sudom pojaviti ponovo 5. aprila kada će se verovatno suočiti sa novim optužbama. 

U bolnici je i dalje oko 40 povređenih dok se u kritičnom stanju nalazi njih 11. Devojčica stara pet godina koja je ranjena prebačena je Oukland na dalje lečenje. 

Na ulicama najvećeg grada na Južnom ostrvu primetno je prisustvo policije, a premijerka je u poslednjem obraćanju poručila da Zakon o oružju mora hitno da se menja.

Ardern je rekla da je Tarant bio licencirani vlasnik pištolja, a koristio je pet oružja, uključujući dva poluautomatska oružja i dve sačmarice.

"Sada vam mogu reći jednu stvar, naši zakoni o oružju će se promeniti", rekla je Ardern novinarima, istakavši da će se razmotriti zabrana poluautomatskog oružja.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao da pooštri zakone o vatrenom oružju, ali snažan lobi i kultura lova su takve napore omele.

Na Novom Zelandu koji ima svega pet miliona stanovnika procenjuje se da ima milion i po komada vatrenog oružja ali je zemlja do sada imala nizak nivo nasilja izvršenog oružjem.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike