Ubica italijanskog sudije Falkonea na slobodi – između slova zakona i besa javnosti

Đovani Bruska danas ima 64 godine. Kada je bivši mafijaš, verni sledbenik najvećeg mafijačkog bosa Koza Nostre, Totoa Rine, 23. maja 1992 pritisnuo dugme na daljinskom upravljaču i aktivirao bombu koja je ubila sudiju Đovanija Falkonea, njegovu suprugu Frančesku Morvilo i tri agenata u pratnji, imao je 35.

Uhapšen je četiri godine kasnije, u provinciji Agriđento i nakon nekoliko godina odlučio je i da sarađuje sa vlastima. Juče je pušten iz zatvora Rebibija u Rimu nakon 25 godina služenja kazne uz negodovanje rodbine žrtava i italijanske javnosti.

Atentat na sudiju Falkonea poznat kao "Bomba di Kapaći" izvršen je 1992. godine ali Italija nije prestala da se svakodnevno suočava sa temom mafije koja je još uvek, iako na drugi način, izuzetno prisutna na čitavoj teritoriji zemlje.

Bruska je osuđen na 30 godina zatvora no, po zakonu koji predviđa 45 dana slobode na svakih šest meseci zatvora, beneficija koja je odobrena i mafijašima, izašao je u ponedeljak nakon 25 godina izdržavanja kazne.

Pod zaštitom, deo je programa koji obezbeđuje sigurnost onima koji se pokaju i sarađuju sa policijom. Upravo njegova saradnja sa organima reda dovela je do toga da ne dočeka smrt u ćeliji iako ni sam Bruska nije bio u stanju da izbroji izvršena ubistva kojih je preko 150.

Zahvaljujući njegovoj saradnji, imenima te priznanjima, izbegao je doživotnu robiju i omogućio hapšenje drugih mafijaških bosova i njihovih sledbenika.

Reagovanja Falkoneove sestre i udovice jednog agenta

Sestra sudije Falkonea, Marija Falkone izjavila je za italijanske medije: "Sa ljudske strane ova vest me je potresla, sa druge strane to je zakon, onaj isti koji je odobrio moj brat tako da ga je potrebno ispoštovati".

Dodala je da se nada se da će policija i svi nadležni da ga drže na oku sa izuzetno velikom pažnjom ne bi li na svaki način sprečili da se vrati kriminalnim radnjama s obzirom da se radi o osobi koja nije baš voljno sarađivala sa policijom.

"Organi reda su mnogo puta sumnjali u ono što Bruska govori a najviše kada se radi o imovini o kojoj svakako nije rekao sve", navela je Marija Falkone.

Smatra da bi bila uvreda za sve njegove žrtve da, čovek koji je u stanju da izvrši užasna krivična dela, ono što mu je preostalo od života provede uživajući u "bogatstvu uprljanom krvlju".

Udovica jednog od stradalih agenata Antonija Montinara, Tina, je, sa druge strane, naglasila da se "država poigrala sa njom i da se oseća neutešno".

"Ko je pritisnuo to dugme i zauvek uništio moj život sada je slobodan. Potrebna nam je država koja će nas štititi a ne oslobađati kriminalce", poručila je udovica stradalog agenta.

Mateo Salvini, vođa partije Liga kaže da se ovde radi o pravdi kakvu Italija ne zaslužuje.

Bes na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama se mogu pročitati reakcije Italijana koji su apsolutno protiv oslobađanja mafijaša koji izaberu da sarađuju sa organima reda ne bi li ranije izašli iz zatvora poput Đoakina La Barbere, Santina Di Matea i mnogih drugih.

Di Mateo je bio jedan od prvih mafijaša koji je priznao i opisao sva krivična dela još 1993. godine. Iz osvete mu je otet sin koji je tada imao samo 12 godina i koji je nakon što su ga držali zarobljenog dve godine, ubili i istopili u kiselini.

Osoba koja je naredila to užasno ubistvo maloletnika je bio upravo Đovani Bruska. Bruska je uhapšen zajedno sa bratom Encom, još jednim mafijašem iz klana Korleone koji se takođe pokajao i pušten je odavno na slobodu.

Đuzepe Kostanca, vozač sudije Falkonea koji je preživeo atentat izjavio je da je po njemu bilo potrebno zatvoriti doživotno mafijaše poput Bruske i baciti ključeve.

Nije dovoljno sećati se svakog 23. maja dramatičnog atentata na sudiju Falkonea, potrebno je da cela zemlja ustane na noge i da se ogorčeno usprotivi ovakvoj nepravdi – komentari su mnogih.

Gradonačelnica Rima, Virdžinija Rađi napisala je na Tviteru da ne želi da veruje da je Bruska na slobodi.

"Bruska je slobodan? Ne želim u to da verujem. To je užasna, neprihvatljiva sramota, nepravda za celu zemlju. Moramo uvek biti na strani žrtava i na strani onih koji se bore protiv mafije", navela je Rađijeva u svojoj objavi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар