U Zapadnoj Virdžiniji blokirano sprovođenje zabrane abortusa

Odluka Tera Salanga, sudije okruga Kanava, otvorila je put usamljenoj državnoj klinici za abortuse da nastavi sa radom, koji je obustavila iz straha od krivičnog gonjenja nakon presude Vrhovnog suda SAD od 24. juna, preneo je Rojters.

Vrhovni sud SAD je odlukom većine konzervativnih sudija, šest prema tri, odlučio da potvrdi zabranu abortusa posle 15 nedelja trudnoće koju je usvojio Misisipi.

Sudije su poništile dve ključne odluke koje su štitile pravo na abortus: u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine i organizacije za zaštitu prava na abortus "Plend parenthud" protiv Kejsi 1992. goidne.

U mišljenju suda, čiji je autor konzervatvni sudija Semjuel Alito, navodi se da se u Ustavu zemlje ne pominje abortus niti Ustav garantuje pravo na prekid trudnoće preko drugog prava – na slobodu.

U mišljenju se odbacuje argument iz slučaja Rou i Kejsi da ustavno pravo na slobodu obuhvata pravo pojedinca na privatnost u donošenje odluke o abortusu, na isti način na koji štiti ostale odluke koje se tiču intimnog seksualnog ponašanja, kao što su kontracepcija i brak.

Prema presudi, abortus je "suštinski različit" zato što se njime uništava život fetusa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike