U Sloveniji nešto manje zaraženih

U Sloveniji je u prethodna 24 sata, kako je danas saopšteno, potvrđeno 1.767 novih infekcija koronavirusom, a umrlo je 46 obolelih osoba, pa će vlada popodne produžiti trajanje restrikcija za još nedelju dana.

Među 7.391 testiranim potvrđeno je 1.767 novozaraženih, a udeo pozitivnih testova je 23,91, objavio je na Tviteru portparol vlade za KOVID-19 Jelko Kacin, prenela je agencija Hina.

Dodao je da je to oko 300 manje novozaraženih u odnosu nego prethodni dan, što daje nadu da bi uskoro moglo da dođe do smirivanja epidemije.

Po podacima Ministarstva zdravlja tokom emidemije su potvrđene ukupno 71.073 infekcije, od kojih su aktivna 20.174 slučaja, dok 14-dnevna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika iznosi 963.

U bolnicama su 1.302 pacijenta, 32 više nego u sredu, a na intenzivnoj nezi 215, jedan manje u odnosu na juče.

Tokom epidemije ukupno je u Sloveniji umrlo 1.245 obolelih od KOVIDA-19.

Infektološkinja Bojana Beović koja vodi stručni tim Vlade za KOVID-19, izjavila je juče da se, uprkos najstrožim merama koje su u Sloveniji na snazi već mesec dana, drugi talas epidemije ne smiruje, iako je to nekim zemljama poput Austrije uspelo.

Ona je ocenila da je slabije pridržavanje mera i manjeg opreza u Sloverniji posledica svakodnevnih polemika oko svrsishodnosti mera, što forsiraju mediji i deo javnosti.

Objavljeno je da je Beović prijavila policiji anonimne pretnje koje su joj upućivane zbog angažmana u stručnom timu, a isto je učinio još jedan član Vladinog tima.

Po najavama, Vlada Slovenije će danas popodne za još nedelju dana produžiti trajanje strogih epidemioloških mera čije se eventualno delimično popuštanje može očekivati tek krajem decembra.

Vlada po odluci Ustavnog suda mora da svake sedmice odlučuje o trajanju mera ili njihovom ublažavanju.

(Novi magazin)

Napišite komentar