U senci Zemanovih izjava počeo samit premijera V4 i Zapadnog Balkana

U senci najave češkog predsednika Miloša Zemana da će proveriti da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova, bez najavljenog predstavnika kosovske vlade, počeo je danas u Pragu samit premijera zemalja Višegradske grupe kojima se u podne pridružuju i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, među njima predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kosovo, nezvanično prema saznanjima češke agencije ČTK zbog Zemanove izjave, zvanično zbog unutrašnje političke situacije na samitu, umesto najavljenog potpredsednika vlade predstavlja samo otpravnik poslova diplomatskog predstavništva u Pragu.

Dok većina reagovanja čeških zvaničnika i opozicije na Zemanovu izjavu upozorava da predsednik ponovo nije konsultovao svoje izjave sa vladom koja jedina određuje i osmišljava spoljnu politiku zemlje i da je Zeman po običaju napravio gaf da se dopadne Srbima a po nekim mišljenjima kao neku vrstu izvinjenja srpskom narodu što je kao premijer dao saglasnost da NATO zbog Kosova 1999. godine bombarduje Srbiju, premijer Andrej Babiš kazao je da će stav zauzeti tek za mesec dana nakon redovnog sastanka sa šefom države i predsednicima oba doma parlamenta o spoljnoj politici.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček poručio je da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila ali da će rado popričati sa predsednikom.

„Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, dakle i Srbiju na putu u Evropsku uniju. Kosovo smo 2008. godine priznali i u interesu je naše bezbednosti i transparentnosti naše spoljne politike da tu ništa ne menjamo“, kazao je u sredu šef češke diplomatije dnevniku Pravo.

Danas na samitu u Pragu premijeri V4 i Zapadnog Balkana razmotriće iskustva iz regiona u poslednjih pet godina i preporuke za budućnost a razgovaraće i o privrednoj saradnji i kako da poboljšaju reforme i procese integracije u regionu, najavila je kancelarija češke vlade.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike