U Saudijskoj Arabiji pogubljeno 47 zatvorenika

U Saudijskoj Arabiji je pogubljeno 47 zatvorenika, među kojima i šiitski imam koji je predvodio antivladine proteste, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Saudijski državni mediji preneli su da je na listi pogubljenih ljudi i imam Nimr el Nimr koji je u oktobru osuđen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrnatima, strahujući od širenja protesta.

Vest o njegovom pogubljenju mogla bi, kako se procenjuje, da izazove nove nerede među šiitskom manjinom u Saudijskoj Arabiji.

Među pogubljenima je i jedan državljanin Egipta i jedan iz Čada.

Grupe za zaštitu ljudskih prava koje prate smrtne presude širom sveta saopštile su u petak da je u Saudijskoj Arabiji 2015. pogubljeno 157 ljudi, što je najveći broj egzekucija u toj kraljevini u poslednje dve decenije.

(Novi magazin)

Napišite komentar