U Kamerunu iz pritvora oslobođenja novinarka

Poznata novinarka iz anglofonog dela Kameruna Mimi Mefo puštena je danas na slobodu posle dva dana pritvora zbog „podrivanja državne bezbednosti“, prenela je lokalna televizija.

Novinarka je privedena u noći između srede i četvrtka jer je na društvenim mrežama prenela vest prema kojoj je vojska odgovorna za ubistvo jednog američkog pastora krajem oktobra u anglofonom i nestabilnom delu zemlje.

Protiv nje je podignuta optužnica za širenje lažnih informacija koje mogu da ugroze bezbednost zemlje. Novinarka će morati na sud u ponedeljak.

U severozapadnom i jugozapadnom delu Kameruna gotovo su svakodnevni sukobi pripadnika snaga bezbednosti i separatističkih oružanih grupa koje traže ponovno uvođenje anglofone države Kamerun koja je na kratko bila između dva Svetska rata pod mandatom Velike Britanije.

Kamerun je bio nemačka kolonija sve do Prvog svetskog rata, posle čega je podeljen između Francuske i Britanije. Francuski Kamerun je postao nezavisan 1960. godine, a 1961. se ujedinio sa britanskim delom Kameruna. Anglofoni deo Kameruna traži veću autonomiju i smatra se marginalizovanim u odnosu na frankofoni deo.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike